Почина народният представител Димчо Михалевски
Почина народният представител Димчо Михалевски / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Почина народният представител Димчо Михалевски
70459
Почина народният представител Димчо Михалевски
  • Почина народният представител Димчо Михалевски

Депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски почина след тежки усложнения от пневмония. 48-годишният народен представител се лекуваше в болница в Истанбул.

Михалевски не е на работа от няколко седмици, като колегите му обясняваха, че се лекува от вирус.

Димчо Михалевски беше депутат в 41-вото и 42-рото Народно събрание от Коалиция за България. В настоящото Народно събрание той беше зам.-председател на парламентарната група на Коалиция за България и председател на комисията за регионална политика. В кабинета на Сергей Станишев той бе зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Докато депутатите дебатираха по текстове от новия Изборен кодекс, внезапно социалистите поискаха почивка. След нея трагичната вест беше съобщена от председателя на парламента Михаил Миков.

"Напусна ни Димчо Михалевски - наш колега в 41-вото и 42-рото Народно събрание. Отиде си млад човек, когото всички народни представители познаваха с добро, познаваха с неустоимата му сила да отстоява политическите си идеи, да влиза подготвен в политически битки, да ги печели и да се отдава на обществото, на България; любящ баща; човек, вярващ в бъдещето на България", описа Миков колегата си.

Депутатите почетоха с минута мълчание и ставане на крака паметта на Димчо Михалевски и единодушно решиха да прекратят заседанието.

Преди няколко месеца в ефира на Дарик по повод първия вот на недоверие към кабинета Орешарски и след както ГЕРБ сами провалиха заседанието, Михалевски коментира, че е по-скоро диагноза да внесеш искане за вот на недоверие и дебати, а сам да бламираш заседанието: „Манталитетът на цялата политическа класа в тези 20 години е доста изроден, доста други ценности са се насадили в съзнанието, ако погледнем глобално тази група от хора. Според мен тя постепенно, дори може би по-радикално трябва да бъде обновявана с повече млади хора. Хората, според мен, усещат. Те искат правила, искат да се подреди системата, така че да знаят своите задачи, да знаят, когато изпълняват тези задачи какво биха получили. Според мен, ние тук сме длъжници като цяло, за да го артикулираме, да го създадем. Ето тези битки в парламента трябва винаги да бъдат насочени към тази цел. Не да се надговорим, не да се надцакваме".

Въпреки болестта си през есента на миналата година Михалевски участваше активно в работата на парламента. В края на декември 2013 г. депутатът беше приет в болница в Истанбул след усложнения от пневмонията.

Поклонението пред тленните останки на народния представител Димчо Михалевски ще се състои на 19 февруари в църквата „Св. Георги” в Кърджали от 12.00 ч.

Димчо Михалевски е роден на 24 октомври 1965 г. в Кърджали. Завършил е "Промишлено и гражданско строителство" в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Магистър е по политически мениджмънт от Нов български университет.

От 1990 г. до 1992 г. е началник на цех в Домостроителен комбинат - Кърджали. От 1992 г. до 1994 г. е заместник-директор на "Строителство и строителни услуги" - Кърджали. От 1992 г. е заместник-директор, а от 1994 г. -
изпълнителен директор на "Ковег" - Кърджали. Бил е управител на "Булгар Продукт" ООД (1998-2000 г.), както и заместник-кмет на община Кърджали по строителството (2000-2003 г.).

От 2004 г. до 2005 г. е координатор на отдел "Регионална политика" във Висшия съвет на БСП. От 2 септември 2005 г. до 5 юли 2009 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Бил е депутат в 41-то Народно събрание (2009-2013 г.) и от 21 май 2013 г. - в 42-то Народно събрание.