Отбелязваме Световния ден на диабета
Отбелязваме Световния ден на диабета / снимка: sxc.hu
Председателят на асоциацията на диабетиците Светла Алексиева
68232
Председателят на асоциацията на диабетиците Светла Алексиева
  • Председателят на асоциацията на диабетиците Светла Алексиева

Днес отбелязваме Световния ден за борба с диабета. На 14 ноември е и рождената дата на д-р Фредерик Бантинг, един от откривателите на инсулина, благодарение на който в продължение на повече от 85 години биват спасявани животите на милиони хора със захарен диабет.

Този месец вниманието на обществото ще бъде насочено към бъдещите майки, при които рискът от развитие на диабет нараства значително, което превръща профилактиката в абсолютно задължителна за здравето на родилката и плода. По данни на Българската асоциация диабет у нас с коварното заболяване са диагностицирани половин милион души. Други 300 000 обаче все още не знаят, че живеят с диабет.

От 11.00 ч. Българска асоциация диабет и Национална асоциация на децата с диабет ще отбележат датата със събитие на стълбите на подлеза, които излизат до ЦУМ, което ще премине под мотото „Каква стъпка ще направиш днес?". Посланик на информационната кампания „Открито за диабета” в София е актьорът Владимир Карамазов. Той заедно с организаторите на „Открито за диабета” символично ще изкачат стълбите в знак на съпричастност с каузата на кампанията. Целта на „Открито за диабета” е ранната диагностика на заболяването и превенция, в основата на която са здравословен хранителен режим и достатъчна физическа активност.

Във втора специализирана АГ болница за активно лечение „Шейново” от 10.00 ч. ще бъдат изнесени няколко лекции, с които се цели да бъде насочено вниманието към бъдещите майки, при които рискът за развитие на диабет нараства значително и профилактиката и превенцията са напълно задължителни за здравето на родилката и плода.


Лекции по време на събитието ще изнесат д-р Татяна Абаджиева от „Шейново” на тема: „Диабет и бременност”; д-р Донка Узунова на тема: „Педиатрични проблеми при новородени с гестационен диабет”. Председателят на националната асоциация на децата с диабет Елисавета Котоваще говори за „Диабет и бременност - гледната точка на пациента”, а д-р Румен Велев на тема: „Хранене - мост между минало и бъдеще”. Официални гости на събитието ще бъдат министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Освен в София, ще се състоят събития и във Варна и Пловдив. Посланици на кампанията „Открито за диабета” в Пловдив ще са двата местни футболни отбора Ботев и Локомотив, а във Варна - баскетболната легенда Тодор Стойков, чиято бележита спортна кариера започна именно от там.

Захарният диабет е едно от най-разпространените социално значими заболявания. Ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света. По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза в момента живеят над 371 млн. души, като близо половината от тях не знаят за това.

Очакванията са, че през 2030 г. броят им ще достигне 552 млн., което означава, че на всеки 10 секунди още трима ще бъдат диагностицирани с диабет. В България с тази диагноза са над 577 000 българи, 287 000 са с предиабет, като 150 000 не са все още диагностицирани.