Отбелязваме Международния ден на сърцето
Отбелязваме Международния ден на сърцето / снимка: morguefile.com

Международният ден на сърцето - 26 септември, ще бъде отбелязан за втора поредна година у нас, съобщиха организаторите - Дружеството на кардиолозите в България.

Глобалната инициатива се чества по инициатива на Световната кардиологична федерация от 10 години в над 200 страни. Тя е насочена към информираността на обществото относно рисковите фактори, водещи до сърдечно-съдови болести, както и към тяхната превенция и контрол.

В София днес ще бъде сглобена голяма артинсталация във формата на сърце, изработено като пъзел, която ще напомня на хората, че здравето е техен личен ангажимент. Отделните парчета на пъзела ще бъдат сглобени от кардиолози, журналисти, представители на здравни институции и граждани. Мотото на кампания е „Здравото сърце е в твои ръце".

Основният апел, който Дружеството на кардиолозите отправя, е че сърдечно-съдовите заболявания са предотвратими. Идеята е хората да се замислят върху своето здраве и да избягват рисковите фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Световният ден на сърцето се провежда за първи път на 24-и септември 2000 г. Инициативата официално е обявена от д-р Ингрид Мартин, завеждаща сърдечно-съдови заболявания към главната квартира на Световната здравна организация. Началото е още през 1999 г. когато денят е отбелязан в последната неделя от септември по инициатива на Световната федерация на сърцето, подкрепена от Световната здравна организация (СЗО), Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) и други международни организации.