Министерството на културата връчва на Хосе Карерас отличие „Златен век”
Министерството на културата връчва на Хосе Карерас отличие „Златен век” / снимка: БГНЕС, архив

Министерството на културата ще удостои прочутия испански оперен певец Хосе Карерас, един от Тримата тенори, с най-престижното си отличие - „Златен век” - звезда с огърлие, по време на прощалния концерт на великия артист на 3 декември в зала 1 на НДК. Това съобщава пресцентърът на ведомството.

Най-високото отличие на Министерството ще бъде връчено на Маестрото по предложение на министъра на културата Вежди Рашидов от зам.-министъра Боил Банов. Великият тенор ще получи и почетна грамота за изключителните си творчески постижения и за големите си заслуги за развитието и популяризирането на културата и изкуството.

За съжаление Хосе Карерас няма да може да осъществи желанието си да се срещне с министър Вежди Рашидов, но се очаква да бъде приет от кмета на София Йорданка Фандъкова. Отделил е и време, за да разгледа столицата ни в компанията на българските си приятели.

На сцената в зала 1 на НДК на Карерас ще партнират сопраното от Болшой театър Анна Аглатова и оркестърът на Любка Биаджони „София Симфоникс”, съставен от първокласни български инструменталисти. Диригент е Давид Хименес. Ще звучат пиеси от Йохан Щраус, Джузепе Верди, Дмитрий Шостакович, Ерик Сати, Едвард Григ и други композитори.

Интересът към концерта „A Life In Music” е изключително голям. Една от причините е, че това ще е последното излизане на Карерас пред родна публика. По-рано тази година Маестрото обяви, че се оттегля от активната кариера в музиката, за да се посвети на фондацията си за борба с левкемията.