Между 5 и 10% са жените с рискова бременност в България
Между 5 и 10% са жените с рискова бременност в България / cнимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Между 5 и 10% са жените с рискова бременност в България, като годишно около 1700 жени постъпват с рискови заболявания в Специализирана болница по акушерство и гинекология за активно лечение “Майчин дом” в столицата. Това съобщи проф. Стоимен Иванов, след като със здравния министър Евгений Желев откриха обновената клиника „Майчин риск” в лечебното заведение.

Около 250 000 лева е струвало обновяването на клиниката „Майчин риск”, като средствата са събирани предимно от дарения. В клиниката постъпват пациентки от цялата страна с високо рискова бременност, обясни проф. Стоимен Иванов. „В последно време, от няколко години, има леко повишаване на тези рискови бременни. Т.е. имаме усложняване на тяхното първично заболяване, което имат. Например като диабетичките – те са една изключително рискова група пациентки”, каза още Иванов.

В момента се разработва програма за генетичните заболявания, която ще стане факт до месец, съобщи здравният министър д-р Евгений Желев. В България се раждат около 100-тина деца с такива диагнози годишно.