Майстор овощар предава опит на английски заселници в България
Майстор овощар предава опит на английски заселници в България / netinfo
Английските семейства, които се заселват у нас, предпочитат да садят най-много ябълки в градините си - плодовете им били много вкусни и не приличали на тези, които се отглеждат в родината им. Това разказа Илия Белчев, майстор овощар от Николаево.

С ябълки от Николаево вече са засадени 17 градини на английски преселници в подножието на Балкана и в Странджа. Чужденците започват да проявяват интерес и към черешите, кайсиите и прасковите.

За англичаните най-важно е качеството, а не цената, споделя опита от тъговията с тях 25-годишният овощар. По думите му заселниците отглеждат градините си с много внимание и любов. Жените обичали да се хвалят с ябълковия сок, който сами приготвяли.

В разсадника край града Илия Белчев отглежда заедно с баща си и 30-годишният си брат си 40 хиляди овошки. Овощарството за тях е семейна традиция. Двойно са увеличили през тази година разсада, който отглеждат, защото и търсенето се увеличава, обясни той. Инвестирахме и в брой, и в качество, подчерта Илия.

За първи път тази година интерес към овошките проявили и гърци, те обаче купували дрян. Илия е наследил овощарството от баща си и дядо си. Казва, че навремето николаевци, които са прочути овощари, са ходили на гурбет, за да учат на този занаят унгарци и чехи. Днес европейците идват за уроци на родна земя, завършва с гордост Илия.