/ NOVA
Дългоочакваната премиера на филма „Пепел върху слънцето“, който трябваше да тръгне по кината от 20 март 2020 ще бъде отложена поради въведените в страната мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса COVID-19. Това потвърдиха за Нова телевизия продуцентите на проекта като уточниха, че се надяват българските зрители да могат да гледат заглавието още в края на месец април, ако обстановката го позволява.

„Здравето на хората е най-важно. Надяваме се, че мерките, които правителството предприема за ограничаване на коронавируса ще бъдат достатъчни и скоро ситуацията ще се нормализира“, каза продуцентът Калин Калинов. „Ние имаме готовност да пуснем филма по кината още в края на април, но само при положение, че това не е риск за зрителите“, сподели още той.

„Пепел върху слънцето“ е първият български филм, който отлага премиерата си заради коронавируса. Преди броени дни бе изместена за есента и премиерата на новия филм за Джеймс Бонд – „Смъртта може да почака“. Отложено беше и 24-тото издание на София филм фест, където „Пепел върху слънцето“ също щеше да бъде показан.
 
Историята във филма разказва за д-р Стефанов (Юлиан Вергов), който е обвинен в допусната лекарска грешка, която води до смъртта на пациент. Младата журналистка Антония (Силвия Петкова) се впуска в смело разследване в търсене на истината, което може да коства работата ѝ. По време на филма тя сглобява пъзела около доктора и инцидента като интервюира негови близки и колеги. Продукцията е подкрепена от ИА „Национален филмов център“, а разпространител за България е Лента с подкрепата на Нова телевизия.
 
Освен главните роли във филма блестят още прекрасни родни актьори, включително Ники Илиев, Павел Поппандов, Николай Станоев, Стефан Денолюбов, Ирини Жамбонас, Анастасия Лютова, Александър Калинов и други. Сценарият е дело на Златимир Коларов и братя Калинови.