На 76 г. почина легендата на българското кино Стефан Данаилов. От месец той беше в интензивното отделение на Военномедицинска академия, където беше поставен в медикаментозна кома и на командно дишане.

От ВМА потвърдиха, че въпреки усилията от лекарите, в 00:15 часа тази нощ Ламбо е напуснал този свят.

Сбогом, Ламбо (ГАЛЕРИЯ)

Стефан Данаилов е носител на множество международни отличия, награди "Аскеер" и ордени "Стара планина" и "Златен век". Преподавател по актьорско майсторство в НАТФИЗ. Бивш министър на културата и депутат от левицата. Данаилов е и зам.-председател на БСП.



Ламбо, както го наричаха близките, беше наричан с обич Мастера от своите студенти.

Той се превърна в идол на поколения още от първия си филмов хит "На всеки километър", където изигра майор Деянов.

Умееше да носи по няколко дини под една мишница - киното, театъра, депутатството, партията. А партията го викаше на помощ все в тежки моменти - Ламбо беше този, който опитваше да внася мир между лагерите, да обединява, а не да разединява социалистите.

Борисов се прости с Ламбо: Сбогом! Беше голям мъж!

Роден е на 9 декември 1942 г. в София. Мечтае да стане моряк в гражданския флот, защото морето винаги го е привличало, макар че няма „морска“ кръв. Майка му Евдокия Данаилова (1911 – 1963) е от Ловеч, а баща му полк. Ламби Данаилов (1905 – 1976) от Родопите, с. Райково, сега квартал на Смолян. Дядо му Васил Данаилов е деец на ВМОРО. Стефан има сестра – Росица Данаилова, също актриса, която е 9 години по-голяма от него.

Съпругата му е Мария Димитрова Данаилова. Има син от актрисата Ирен Кривошиева – Владимир Данаилов (р. 27 юли 1986 г.). Има доведен син от брака си с Мария Данаилова.

През ноември 2018 г. Данаилов разкрива, че е диагностициран с болестта на Паркинсон. Преди няколко години се лекува от лимфом, а през лятото Данаилов пострада изключително тежко след падане в апартамента си в Приморско. При инцидента той счупи тазобедрената си става. Последва успешна операция.

Още като дете участва в игралния филм „Следите остават“ (1956). Докато е в казармата, смята да кандидатства история, но актьорът Иван Кондов, който тогава е съпруг на сестра му, го съветва да следва във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“.

Нинова: България загуби един от големите си синове

През 1963 г. е приет в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. След неговата смърт Данаилов учи при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Завършва през 1967 г. и започва работа в Пловдивския театър „Н. О. Масалитинов“ (1967 – 1968). Работи в СИФ (1968 – 1973).

Първите му роли в киното са във филмите „Понеделник сутрин“, „Морето“ и „С дъх на бадеми“. Популярността идва още след участието в ролята на Иван Загубански от филма „Първият куриер“, но избухва с невиждана сила, когато на телевизионния екран се появяват сериите от филма „На всеки километър“ (1969). С ролята на майор Деянов го запомня масовата аудитория в България. В периода между първите и вторите серии се снима в „Князът“ и „Черните ангели“.

Министър Банов: Сбогом, Мастъре!

За малко напуска театъра и се отдава изцяло на киното. Има участия в повече от 80 филма, множество награди от национални театрални и филмови фестивали. Има награда за най-добра мъжка роля в „Князът“ и „Черните ангели“ на Фестивала на българските филми, Варна през 1969 г. Определен е за най-популярния актьор в Чехословакия за 1976 г.

През 1973 г. се връща отново на сцената, за да се присъедини към трупата на Театъра на народната армия, а от 1979 г. постъпва в Народния театър „Иван Вазов“. Продължава да се снима много в киното и телевизията.

На Стената на славата пред Театър 199 има пано с отпечатъците му.

Поклон пред паметта му!