Инициативата За живота в подкрепа на онкоболните получи дарение от 11 000 евро
Инициативата За живота в подкрепа на онкоболните получи дарение от 11 000 евро / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Инициативата "За живота" в подкрепа на онкоболните получи дарение от 11 000 евро
58915
Инициативата "За живота" в подкрепа на онкоболните получи дарение от 11 000 евро
  • Инициативата "За живота" в подкрепа на онкоболните получи дарение от 11 000 евро

Дарение на стойност 11 000 евро получи инициативата "За живота", която събира средства в подкрепа на онкоболните. Парите са предоставени от австрийска фирма и вече са преведени по сметката на фонд "13 века България". До момента благотворителната инициатива, която обяви началото си на 30 октомври, е успяла да събере сумата от над 47 000 лв.

Дарението в размер на 11 000 евро бе връчено под формата на чек на директора на Националната онкологична болница доц. д-р Здравка Валерианова. Парите ще се добавят към средствата, които инициатива "За живота" набира за закупуването на апарат за лъчетерапия. Уредът е уникален за страната ни, а за закупуването му са нужни 3 млн. лева, припомни доц. Валерианова.

"Стартирахме тази кампания преди по-малко от месец. Стартирахме я с желанието, с надеждата да съберем тази сума, която никак не е малка. Някои дори не вярват, че ще успеем, но ние си вярваме. Радвам се, че сме накарали и другите да ни повярват", обясни тя.

Валерианова уточни, че дарението е от австрийската фирма "Компрес", която представлява Община Виена. Парите вече са постъпили в сметката. По думите й, сумата е предоставена лично от служителите на компанията. Освен чрез дарения и различни благотворителни инициативи, кампанията за набирането на средства за закупуване на скъпия уред за лъчетерапия, разчита и на парите от SMS-и, които всеки може да дари:

„Възможността да ни подкрепите с един SMS, който може да изпратите с текст DMS "За живота" на номер 17 777 за всички мобилни оператори", обясни още Валерианова.

Над 47 000 лв. са постъпили до този момент в дарителския фонд "13 века България". Кампанията ще продължи шест месеца. Апаратът е свързан, както с лекуването на случаи в ранен стадий на заболяването, така и на болни, които са в по-напреднал стадии. След закупуването му, уредът ще бъде инсталиран в операционното отделение на Националната онкологична болница.