/ БГНЕС
Легендарният режисьор Хю Хъдсън и актьорът Рупърт Еверет са специални гости на 21-я София Филм Фест и представят "Алтамира" - най-новият им съвместен филм.
 
"Тази история дойде сама при мен - чрез една жена, която се пада праправнучка на главния герой, тя ми предложи идеята, събрахме парите за проекта, а дамата се обърна към мен, защото много харесваше филмите ми", призна Хъдсън.
 
"Почти никога не съм отказвал роля и почти винаги приемам, затова и се зарадвах на предложението на Хю", сподели и Еверет. Според него е по-лесно да играеш лошия герой. "За мен най-важното е сценарият да е добър, и когато това е така, не е важно дали ролята е малка или голяма", смята актьорът.
 

БГНЕС


Носителят на 4 награди "Оскар" Хю Хъдсън започва кариерата си с документални филми, през 60-те години създава собствена филмова компания, а по-късно работи с големи имена като Алън Паркър, Ридли Скот, Ал Пачино, Настася Кински, Доналд Съдърланд, Ким Бейсинджър, Даниел Крейг, Кенет Брана и др. Най-прочутият му пълнометражен филм остава "Огнените колесници".
 

БГНЕС


Рупърт Еверет е англичанин, има звездна слава и е известен от филмите "Соло дует", "Колко е важно да бъдеш сериозен", "Сън в лятна нощ", "Сватбата на най-добрия ми приятел" и др. Автор е също на две книги.
 
Филмът "Алтамира"
е историческа драма, в която оживяват древните рисунки на човешката цивилизация. Кинотворбата разказва за първото в света откритие на праисторическо изкуство, намерено в пещерата Алтамира през 1879 г.
 
Антонио Бандерас влиза в кожата на Марселино, любител археолог, собственик на земята в Испания, където се намира пещерата. С течение на времето откритията завинаги променят представите на човечеството за праисторическите му предци.
 
Лукреция Ботин, пра-пра-правнучка на откривателя на рисунките, предложила на Хю Хъдсън да снима филма, защото харесва другите му работи, разказа режисьорът. Семейството държеше историята да се разкаже точно и светът да я научи, допълни той.
 
Снимките бяха в Северна Испания - в областта, където е живяло семейство Ботин, разказа Хю Хъдсън. Екипът не е бил допуснат в пещерата "Алтамира", защото е при много строг охранителен режим - пускат по седем души на седмица, за пет минути, облечени като космонавти.
 

БГНЕС


Във филма играят освен Рупърт Еверет и Бандерас, също и Пиер Нини, Голшифте Фарахани и др. Музиката е на Марк Нопфлър. "Исках не типично испанска китара, но звук, който все пак да се доближава до този дух. А Марк препоръча забележителната перкусионистка Евелин Глени, която е с увреден слух и работи основно с вибрациите. На нея разчитаме за озвучаването на земята, природата, пещерите, анималистичните елементи", обясни режисьорът.
БГНЕС