Епископ Пройков: Бежанците са ближни хора и ние трябва да им помогнем
Епископ Пройков: Бежанците са ближни хора и ние трябва да им помогнем / netinfo

България е държава, която има ограничени възможности и това се вижда особено сега, когато бежанци заливат нашите територии и имат нужда от помощ. Бежанците са и наши, ближни хора, които в момента са едни пратеници на Господа, и ние трябва да им помогнем. Това каза епископ Христо Пройков - апостолически екзарх на София за католиците от византийско-славянския обред, на честването на 20-годишнината на "Каритас София".

Христо Пройков отбеляза, че "Каритас-София" вече 20 години работи в името на ближния и в името на Христовата любов. Това е организация, която служи на Христовата любов и на християнското милосърдие и нека продължи да го прави и занапред, пожела епископ Пройков.

"Каритас София" е най-голямата милосърдна организация на Католическата апостолическа екзархия в България. Организацията е учредена през 1993 г. Вписана е в регистъра на Министерството на правосъдието като юридическо лице с нестопанска цел - сдружение, извършващо общественополезна дейност, посочва БТА.

Председателят на Управителния съвет на "Каритас София" доц. Иво Драганов в краткото си слово за годишнината на организацията заяви, че базата на едно общество и на един народ са религията, културата и образованието, но за съжаление, те все повече са "притискани" отвсякъде.

Иво Драганов, както и епископ Пройков, засегна и актуалната тема за бежанците у нас. "Аз мисля, че Господ ни праща едно изпитание - с бежанците, защото ние от години говорим, че сме гостоприемен и добър народ. Бежанците са ни изпратени от Господ вероятно, за да ни изпита - доколко сме узрели да помогнем на всеки, който има нужда, каза пред дошлите на честването католици доц. Драганов.

Генералният секретар на "Каритас България" Емануил Паташев поздрави софийското представителство на организацията и заяви, че е впечатлен от куража и отговорността, с която "Каритас София" "носи" за тези 20 години християнската любов.