Държавата е изплатила 1.3 млн. лв. обезщетения за син език
Държавата е изплатила 1.3 млн. лв. обезщетения за син език / снимка: БГНЕС

Държавата е изплатила над 1,3 млн. лв. обезщетения на животновъдите заради болестта "син език". Това е станало ясно на Консултативния съвет по животновъдство, състоял се в Министерството на земеделието и храните, съобщиха от ведомството.

Преведената сума е за 7711 овце, 130 кози, 71 говеда и 28 муфлона. "Ще направим всичко възможно в най-кратки срокове Българската агенция по безопасност на храните да изплати и останалите компенсации, но все още има фермери, които подават заявления, и те трябва да бъдат обработени", е отбелязала министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Поръчването на ваксините за "син език" ще бъде по ускорена процедура веднага след приемането на актуализацията на бюджета, е било посочено на срещата. Така ще се спази планът за ваксинация на животните, която трябва да започне в края на март 2015 г. от Южна България.

До края на годината фермерите ще получат 70 на сто от бюджета по националните доплащания за животни - 140 лв. за говеда, 245 лв. за биволи и 28 лв. за овце и кози. Останалите 30 процента ще бъдат изплатени през януари.

Като инструмент за подкрепа на сектора МЗХ предвижда държавата и общините да отдават пасища, мери и ливади приоритетно на животновъди, съгласно уеднаквени процедури. Консултативният съвет е постигнал консенсус по принципа за разпределяне на средствата от преходните национални доплащания за 2015 г., по новите държавни помощи и облекчаването на режимите за регистрация на обектите за директни продажби.