Доц. Станимир Сираков
Доц. Станимир Сираков / Huawei
Доц. Сираков e част от кампанията на Huawei „Make it possible“
Всеки ден, всеки един от нас среща герои, хора, които постигат невъзможни неща, хора, които не се отказват, независимо от предизвикателствата, които срещат по пътя си. Именно такива истории събира и Huawei със своята кампания „Най-силната история си Ти“. Технологичният бранд, който минава през редица предизвикателства смята, че няма невъзможни неща. Важното е да вярваме и да не се отказваме въпреки трудностите. “Най-силната история си Ти“ има за цел да вдъхнови потребителите да бъдат смели в мечтите си и да не се предават. Доц. Сираков е един от героите в кампанията на Huawei, който впечатлява със своя непримирим дух, силна вяра, желание за победа и развитие на общото благо и новаторско отношение в лекарския бранш. Той смело споделя своята лична история, за да вдъхнови много други да се борят за това, в което вярват и истински желаят.

Кой е доц. д-р Сираков?

Доцент Станимир Сираков е едва на 35 години, а вече е един от 36-мата лекари в света, отличени с престижна европейска диплома по неврорентгенология.
През 2017 година се сдобива с още едно силно отличие. Това е т.нар. „Медицински Оскар“ или казано с други думи – Награда за иновации в медицината. Дипломата му от Европейския борд по невроинтервенции му дава право да практикува като невро-рентгенолог в цяла Европа. В момента е ръководител „Център по мозъчно-съдови заболявания“ и работи като неврорентгенолог в болница УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Всяка седмица докторът прави уникални за страната ни високоспециализирани животоспасяващи мозъчни интервенции, които са обвързани с лечение на мозъчно-съдови заболявания, избягвайки хирургични методи. Той лекува най-често през артерия на крака и под рентгенов контрол посредством специални устройства, които се вкарват в кръвоносния съд през малък разрез на бедрото. Така се стига до мозъка и се започва със същинското лечение.

Кои са най-големите предизвикателства, пред които се е сблъсквал

Доцент Сираков е първият интервенционален български рентгенолог, който има право да практикува като неврорентгенолог в цяла Европа, но избира да практикува и да се развива в България.

За своята крехка възраст, той е поел по нелекия път да развие неврорентгенологията у нас и мисията да обучава други млади специалисти в тази област. Той помага и обучава редица млади специалисти в България да добият нужната експертиза в чужбина и да бъдат следващите експерти, които внедряват невро-рентгенологията у нас.

Млад и успешен професионалист като него е получавал редица предложения за работа в чужбина с високо заплащане, но въпреки това, той избира да развива сфера, която все още не е достатъчно популярна в България. Това, което го мотивира е амбицията му да успее в нещо, което е неутъпкана пътека в България. Това го стимулира да продължи и го прави истински щастлив.

Най-голямото предизвикателство пред него е развитието на неврорентгенологията в България, въвеждането на иновативни устройства, амбицията България да е в крак с времето и да отговаря на европейското ниво. Той се стреми да популяризира този подход в България, за да могат българските пациенти да получат по-безболезнени операции.

Доцент Станимир Сираков
Huawei

Кои са предизвикателството пред доц. Сираков в момента?

Всъщност в живота си много често чуваме, че нещо няма да се получи, че няма смисъл да се заемаме с поредната трудност или да не се хабим да преборим предизвикателството пред нас, защото е обречено на неуспех. Доц. Сираков също е чувал редица пъти, че прилагането на нови техники и начин на лечение в България е абсолютно невъзможно, но ето, че днес точно той е доказателство, че всъщност няма невъзможни неща. Всеки ден той среща в кабинета си пациенти – истински борци и герои, които постигат невъзможни неща. Това му вдъхва кураж, че не трябва просто да вярваме, но всички да знаем, че ако имаме вяра, желание и амбиция – тогава за всеки един от нас в света няма да има невъзможни неща.

Вижте тук видео с доц. Сираков като част от кампанията на Huawei – Make It Possible!