Между 2 и 5 години малко човече започва да осъзнава своята индивидуалност и изпитва потребност да я изрази пред околните. Какво да очакваме и как да се справим:

Режим на съня и храненето

Не подценявайте ролята на съня. Детето, което се наспало, е много енергично, но това, на което му се спи, е пълен кошмар. Затова не стойте на площадката, докато дойде това време и те станат кисели и започнат да се тръшкат. Просто го хванете за ръка, измислете игра, разходка до вкъщи, играйте за малко, направете си баня, плаж, обещайте нещо, което да ги накара да искат да се приберат. И си спазвайте това обещание.

Храненето също е толкова важно, колкото е и сънят. Създайте си ритъм на хранене. Не го свиквайте, в момента, в който започне да мрънка, веднага да му давате нещо. Ако все още кърмите, важи абсолютно същото.

Каква е разликата между добрия и мъдрия родител? (ВИДЕО)

Поставете ясни граници

Ходенето до магазина с дете на тази възраст понякога е истински кошмар. Затова поставете ясни правила. Ако сте в магазина, детето да има право да избере само ЕДНО нещо. Ако се тръшка, изчакайте търпеливо и му кажете да си избере или едно или нито едно. Бъдете готови за последствията. Запомнете – това е възрастта, в която вие трябва да сложите границите. Ако не успеете, те знаят, че е разрешено. Не ги заплашвайте с неща, които не може да изпълните – например „ще ти скъсам ушите“, заплашвайте ги с постижими неща – „няма да излизаме цял ден“.

дете
iStock/Getty Images

Измислете спорт на детето

Плуването е страхотно за деца на 2 и на 3 години. Ако е на 4, вече може и гимнастика, и футбол. Нещо, което да му изхаби енергията и после то да е преуморено и готово за дрямка.

5 грешки на родителите при възпитанието на децата

Говорете спокойно

Винаги говорете уверено, спокойно и с тембър, който детето познава. Няма нужда да повишавате тон. Според Валфдорската школа за възпитание на децата, лидерът на мнение (родител/учител) трябва да говори тихичко, за да може децата да се напрегнат да чуят, а не както е практика, да се крещи. Въздържайте се и повтаряйте нещата по милиони пъти, ако трябва, усмихвайте се и не излизайте от кожата си, дори после да трябва да изпиете чаша вино…на екс.

Хубавото е да имате баба, детегледачка, приятелка, за да може да имате малко време за себе си и да сте свежа достатъчно, че да сте готова за предизвикателства. И помнете – наличието на шум е най-хубавото нещо, означава, че детето е живо и здраво.

дете
iStock/Getty Images

Бъдете търпеливи

Всяко дете носи своята индивидуалност и само вие, неговите родители, бихте могли най-добре да видите кое и как въздейства върху него. Преминете през трудностите с много любов, търпение, разбиране и най-важното – наслаждавайте се на това да сте родители.

И още:

Отглеждаме разглезени и незрели деца

Девет неща, по които си приличат родителите на успелите деца

Учени: Строгото възпитание разболява децата

11 мъдри правила, по които Уилям и Кейт възпитават децата си

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук