/ Thinkstock/Getty Images
Слънцезащитни продукти с кой фактор да ползваме през лятото в града?
93944
Слънцезащитни продукти с кой фактор да ползваме през лятото в града?
  • Слънцезащитни продукти с кой фактор да ползваме през лятото в града?
Мъж с бръсната глава през лятото трябва да нанася слънцезащитен крем дори и в града. Факторът, достатъчен, за да ни предпази от слънчеви изгаряния в градски условия, е тридесети. Това информира в ефира на Дарик един от най-добрите дерматолози у нас, доц. Жана Казанджиева от Клиниката по кожни болести в столичната Александровска болница.

Тя допълни, че редица кожни заболявания се причиняват от стрес и сред тях е късното акне, засягащо жените, на възраст между 20 и 35 години.

еборея, акне различните невродермити, червен плосък лишей - всички те в по-голяма или по-малка степен са свързани със стреса. Теорията е, че стресът вдига нивото на тестостерона, а той на свой ред води до хиперсекреция на мастните жлези и оттам акнето и себореята се влошават. Особено това важи за така нареченото възрастово акне при жените, които са минали тинейджърска възраст. Това са предимно жените, които имат хормонални отклонения или работят под голям стрес, състезавайки се с мъжете, да кажем с усмивка", каза доц. Казанджиева.

Как да имаме тен, без да излагаме кожата си под слънчевите лъчи?

Важно е мъжете, които бръснат косата си, да слагат слънцезащитен крем през лятото, категорична е доц. Казанджиева.

Как да постигнем красив и здравословен тен през лятото

Хората забравят за фотозащитата, а през лятото трябва да се грижим за това, макар и да сме в града, обясни доц. Казанджиева. В градски условия можем да се мажем със слънцезащитни продукти с фактор 25 или 30 - това е така нареченият "градски фактор". Той позволява ефективна защита от слънцето в градски условия в ежедневието ни. Не е нужно да ползваме продукти с фактор 50, тях можем да запазим за плажа, казва дерматологът.