/ Thinkstock/Getty Images
След над 10-годишни усилия учени откриха вещество, което прониква в кожата и я кара да потъмнее, без да е изложена на ултравиолетовите слънчеви лъчи, предаде АФП. По този начин се избягва рискът от рак на кожата.
 
За разлика от традиционните кремове за потъмняване на кожата, които оцветяват единствено горния й слой, въпросното вещество стимулира произвеждащите пигменти клетки, чиято роля е да поглъщат ултравиолетовите лъчи. То трябва да мине допълнителни тестове, за да се установи, че е безвредно за хората.
 
Перфектен тен? Възможно е!

Прилага се като крем и позволило да потъмнее кожата на мишки с рижа козина, които като хората са по-уязвими към развитие на рак на кожата под въздействието на ултравиолетови лъчи.
 
Резултатите от предишно изследване, публикувани в сп. "Нейчър" през 2006 г., показаха, че друго вещество - форсколин, извлечено от растението колеус в Индия, може да накара да потъмнее кожата на мишки с рижа козина, без да са изложени на ултравиолетови лъчи. Учените обаче констатираха, че форсколин не прониква в човешката кожа.
 
Умна гривна казва кога да се мажем със слънцезащитен крем

Тъй като не е защитен от дебела козина, човешкият епидермис е трябвало да еволюира, за да се защити срещу студа, горещината и ултравиолетовите слънчеви лъчи.
"Човешката кожа е невероятна бариера, през която трудно се прониква", заяви ръководителят на изследването д-р Дейвид Фишър от Масачузетската обща болница.
 

Thinkstock/Getty Images


"10 години по-късно намерихме решение на проблема посредством по-малки по размери и способни да преминат през липидите молекули. Те вземат за мишена ензим, който въздейства върху същия механизъм, свързан с пигментацията на кожата", пояснява специалистът.
 
Как да постигнем красив и здравословен тен през лятото (ВИДЕО)

Учените тествали въпросните молекули върху проби човешка кожа в лабораторна среда и заключили, че веществото кара кожата да потъмнее в зависимост повече или по-малко от използваните дози и честотата на прилагането им.
 
Потенциалното значение на изследването ще се изрази след време в нова стратегия за защита на кожата и превенция на рака на кожата, прецени д-р Фишър.
БТА