Лято е, слънцето е безпощадно. Всички сме чували, че трябва да се пазим от него и че може слънчевите изгаряния да причинят рак на кожата. Вредата от ултравиолетовите лъчи върху кожата може да не е очевидна в по-млада възраст, но тя със сигурност се проявява по-късно в живота, обясняват дерматолози.

Ако погледнем в исторически план, да имаш бронзов тен е модерно от сравнително скоро. До преди няколко стотин години всъщност е било точно обратното. Тогава хората са се старали да имат максимално бяла кожа, а да имаш тен е било даже срамно.

Това е било така, защото елитът на обществото по цял ден е вършел работата си на закрито, а тези, които са имали тен са били работниците, които по цял ден се трудили под изгарящото слънце.

Кога желанието за бронзов тен става опасно?

Днес модата е точно обратната.

Всички искат перфектния бронзов тен

Има хора, които даже през зимата се опитват по изкуствен начин - чрез солариуми и спрейове да изглеждат малко по-мургави, но навлязохме в сезона на дългите излежавания по плажовете, за това нека да поговорим малко повече за това, което се случва от научна гледна точка.

Пазете децата от жарките лъчи на слънцето през лятото

Всъщност слънцето не прави кожата ви по-тъмна, това, което се случва е, че тя започва да произвежда повече меланин. А пък наистина се нуждае от повече меланин, защото той блокира УВ радиацията.

От слънцето до нас достигат и много ултра виолетови лъчи, освен светлината във видимия спектър. Ултра виолетовите лъчи се характеризират в 3 главни групи - UVA, които са най-слаби, UVB, които се средни по сила и UVC, които са най-силните. Разликата между тях е в размера на дължината на вълните.

Събирането на слънчев загар води до пристрастяване

UVC - които са най-силните и най-опасните се блокират от атмосферата, за тях няма нужда да се притесняваме.

UVB лъчите са средните по сила, но все още имат достатъчна енергия да повредят ДНК-то на кожата ви.

И най-слабите - UVA са лъчите, от които се получава желания ефект - по-тъмната кожа.

Умна гривна казва кога да се мажем със слънцезащитен крем

Мислете за раковите клетки като за зомбита

След като сме били изложени на UVB радиацията тя е повредила ДНК-то на нашите клетки. В този случай те не могат да продължат да извършват нормалните си функции, но пък и не са мъртви, а пък ние не искаме такива клетки да продължат да живеят, извършвайки неправилни функции.За радост и самите клетки не искат. За това те се самоубиват на практика.

Слънчевото изгаряне се получава, когато имунната ни система усети, че има прекалено много клетки, които се самоубиват. Тогава стартира процес, в който убива и клетките около тях и за да се ускори процеса на оздравяване повишава потока на кръв, за това слънчевите изгаряния са червени.

Не си увреждайте кожата

Пазете се от слънцето и недейте да изгаряте- боли, неприятно е и наистина е вредно и крие големи рискове.

Докато тялото ви не произведе достатъчно меланин - докато не хванете тъмен загар се мажете със слънцезащитни кремове. След това, когато имаме тена, той ще блокира тази радиация - няма да изгаряте и няма да имате рискове за здравето. Тогава няма да има нужда и от слънцезащитните кремове.