Слънцето осигурява светлина и топлина, които са в основата на живота на Земята. То повишава нивото на витамин D, има позитивен ефект върху имунната система, върху нервната система и чрез тена развива естествената защитна бариера на кожата.

Лъчите, които достигат до нас, са инфрачервените и ултравиолетовите UVA и UVB. Благодарение на последните в пигментните клетки се създава меланин, който е виновникът за почерняването на кожата ни.

Как да се сдобием с перфектен тен?

Кожата ви е бяла и трудно почернявате, дори да стоите цял месец на плажа? За да се сдобиете по-бързо с хубав тен е добре да подготвите кожата си предварително.

Умна гривна казва кога да се мажем със слънцезащитен крем

3 или 4 посещения на басейн или на солариум са достатъчни. Така само ще надграждате до тъмен цвят на кожата.

Слънцезащитни продукти в магазините има много. При бяла кожа и трудно почерняване трябва да изберете такива с подчертано действие на потъмняване. Освен слънцезащитния фактор, търсете и за този ефект.

Ускорител за тен

Такива са някои лосиони и кремове. Те се нанасят преди или след слънцезащитния пордукт. Те спомагат за по-интензивното производство на меланин. Разликата е видима още на втория ден.

Събирането на слънчев загар води до пристрастяване

За да подсилите производството на меланин може да въздействате на организма и вътрешно.
Ако увеличите приема на храни, които съдържат аминокиселините - тирозин и триптофан ще увеличите и меланина. Затова хапвайте повече черен дроб, месо и риба.
Също помага консумацията на боб, авокадо, кафяв ориз, фурми, банани, фъстъци, жълтъци, сирене и извара.

Изключително полезни, за да спечелите битката за златист тен, ще са ви морковите, доматите и тиквите.

Как слънцето променя кожата ни?

Какаово масло

Може да го разтопите предварително на водна баня и да го сипете в кутия от крем. Другият вариант е да намажете кожата си директно с малките бучици масло и те ще се разтопяват от температурата на тялото ви.

Зехтин

Той е едно от най-често използваните алтернативни средства за по-бързо почерняване. Мазането с него прави кожата много мека. Трябва да внимавате обаче с дрехите, банските и хавлията. Зехтинът може да остави и петна.

Плодовете и зеленчуците предпазват от слънчеви изгаряния

Чай от жълт кантарион

Приемането на този чай увеличава възможността за придобиване на слънчев загар. Но това не е неговото основно действие. Затова не очаквайте бърза и коренна промяна.

И да не забравяме, че винаги можем да бъдем с шоколадов загар - просто има различни шоколади.