Лятото е тук и почти няма човек, който да не иска да се сдобие със здравословен и красив загар на кожата.

Като изключим солариумите и лосионите за изкуствен тен, има един основен начин кожата ни да придобие по-мургав цвят, а именно - със здравословни слънчеви бани.

И още - как да се храним и кога е най-добре да сме на плажа, разбираме в новото видео от канала Natali's Beauty.

Храненето

Красотата идва от вътре навън, затова е от изключителна важност как се храним, както и какво количество течности приемаме. Правилото за 2 литра вода на ден не е съвсем точно, тъй като няма как едно момиче, което тежи 50 кг да има нужда от същото количество течности, колкото един мъж, който е с тегло 90 кг, например. Но все пак нищо не ни пречи да пием по 6-7 чаши вода на ден минимум, особено в горещините.

А колкото до храните - сред най-вкусните и популярни храни за здравословен тен са:

Доматите, които са много богати на ликопен - червеният пигмент в тези зеленчуци. Той е мощен антиоксидант, който предпазва кожата от фотостареене - като слънцезащитен продукт, който действа отвътре навън.

Морковите са другият зеленчук - те съдържат бетакаротин, който ще ни помогне да получим приятен здравословен тен.

Как да постигнем красив и здравословен тен през лятото
netinfo
А стане ли дума за плодове - задължително похапвайте кайсии и праскови - те са богати на витамини, минерали, в сезона си са много вкусни и отново спомагат за хубавия тен.

Подготовка на кожата

Как да постигнем красив и здравословен тен през лятото
netinfo
Ако искате да се радвате на здрава, мека и сияйна кожа през лятото, но и на дълготраен тен, трябва да ексфолирате тялото си поне 2-3 пъти седмично. Можете да го правите както с ексфолианти за тяло, така и с естествен абразив, като утайката от кафе. Така ще премахвате мъртвите клетки от кожата и ще позволявате на новата кожа да почернява, а след това беленето след натрупания тен ще бъде значително по-малко.

Другата подготовка на кожата е непосредствено преди плажа.

Как да постигнем красив и здравословен тен през лятото
netinfo
Голяма грешка е да нанасяме слънцезащитните лосиони, когато вече сме изложени на слънчева светлина. Намажете тялото си с висок фактор преди да излезете от стаята - на кожата ѝ трябват поне 20 минути, за да попие добре крема и да изгради защита.

Освен това знайте, че има голяма разлика между кожата на коремчето и краката от тази на деколтето, нослето, челото. За първи слънчеви бани използвайте фактор поне 20-30 за тяло и 50 за рамене, деколте и лице. С натрупания тен можете да смъкнете фактора.

И още нещо много важно!

Не стойте под слънчевите лъчи по обяд. Тогава слънчевата енергия е изключително силна и бихте си увредили кожата, възможно е да получите задух, високо кръвно, учестен пулс, световъртеж и дори припадък.

Избягвайте да се показвате на слънце от около 12:00 ч. на обяд до към 15:00 ч., като това важи с особена сила за малки деца, възрастни и хора със заболявания.

Как да постигнем красив и здравословен тен през лятото
netinfo

Най-здравословният тен се трупа сутрин и до обяд.

И накрая - не очаквайте след първата слънчева баня да се сдобиете с мечтания тен. Но и не забравяйте, че ако кожата ви не е предразположена към много потъмняване - просто няма как да се случи да получите шоколадов загар. Най-важното е кожата ни да бъде здрава и да си изкараме добре на ваканцията.

А ако ви се случи да изгорите на плажа, вижте как да облекчите болките и да се справите със ситуацията бързо във видеото тук:

Видео: Natali's Beauty

Снимки: ThinkStock/Getty Images