Даниел Вълчев с радикално предложение за часовете по физическо
Даниел Вълчев с радикално предложение за часовете по физическо / netinfo

Часовете по физическо възпитание да бъдат извадени от учебната програма и да се провеждат, след като учениците приключат с другите предмети или преди тях, предлага министърът на образованието и науката Даниел Вълчев.

Идеята е за учениците от първа смяна часовете по физическо да бъдат следобед и обратното. По думите на Вълчев такава е практика в много страни по света.

По думите на самия министър идеята за часове по физическо след или преди другите учебни занятия е „радикална”, затова и тя тепърва ще бъде обсъждана. Засега е сигурно, че няма да бъде въведена от тази учебна година. Даниел Вълчев смята, че е необходимо часовете по физическо да бъдат увеличени, сега са три пъти седмично.

Още през месец септември учителите ще получат добавки към основните си заплати, обяви министърът на образованието и науката. Той уточни, че съвсем скоро наредбата за диференцираното заплащане на учителския труд ще бъде приета от Министерски съвет и веднага след това ще започне разпределянето на 13-те милиона и 100 хиляди лева, определени за добавки към заплатите.

Въпреки настояването на учителските синдикати и работодателски организации основните учителските заплати да бъдат увеличени възможно най-скоро, министър Даниел Вълчев за пореден път обяви правителствената позиция, че това може да се случи едва от 1 януари 2008 година.

На 15 септември ще започне новата учебна година, въпреки че се пада събота, каза още Даниел Вълчев и поясни, че този ден е обявен от правителството за работен.

Вицепремиерът и министър на образованието коментира и твърденията, че след като се въведе плоския данък той сериозно ще удари хората със свободни професии, заради това че ще отпаднат нормативно признатите им разходи. Според Вълчев окончателно решение по този въпрос няма.