Бърнев в Берлин
Бърнев в Берлин / БГНЕС

Иван Бърнев е един от най-интересните български актьори. Той изпълнява главната роля в най-новия филм на чешкия режисьор Иржи Менцел "Обслужвах английския крал". Филмът на Менцел ще се състезава за "Златна мечка" на тазгодишното издание на фестивала в Берлин, който започва на 8 февруари.

Подобно нещо се случва за първи път през последните 30 години – български актьор да участва във филм, който се бори за "Златна мечка".

Бърнев играе предимно на сцената на Сатиричния театър, има и опит в киното. В последно време мнозина го сравняват с актьора Даниел Крейг. Бърнев много наподобява на външен вид на новия Бонд.

Кой е Иван Бърнев?

Като малък Иван Бърнев непрекъснато сънувал сцени от "Междузвездни войни". Това бил любимият му филм.

Някъде около 10-ти клас, в родната си Варна, Иван прочита една обява, че се търсят статисти за филм, който ще се снима в Балчик. Бърнев е одобрен. Вярно почти не влиза в кадър, но пък се оказва, че главната роля във филма се изпълнява не от кого да е, а от Стефан Данаилов. Само няколко години по-късно Иван Бърнев е приет във ВИТИЗ точно в класа на Данаилов.

Малко след това Борис Панкин го кани за спектакъла "Хладнокръвно в Уест Сайт" в Младежкия театър, направен по "Уестсайтска история". Бърнев получава една от водещите роли – тази на Тони.

Особено популярен Иван Бърнев става, след като се включва в екипа на телевизионното предаване "Хъшове" на Слави Трифонов. Мнозина си го спомнят именно от там. По времето докато беше в "Хъшове" Бърнев записа и песен -"Блус № 16".

Не след дълго актьорът напусна хитовото предаване, без да дава много много обяснения защо го прави. Започна да се занимава предимно с театър и с кино.

Първият, който го кани за участие във филм е Людмил Тодоров. Филмът "Двама мъже извън града" не се приема особено добре от критиката. Следват "Лист обрулен", "Лейди Зи", а сега и най-очакваният филм на Иржи Менцел "Обслужвах английския крал".

Няколко дни преди премиерата на филма в Берлин Иван Бърнев признава, че още не го е хванало шубето за това, че ще му се наложи да върви по червения килим. Надява се на него да се срещне с Робърт де Ниро.