Българите не вярват, че политиците и бизнесът полагат усилия за опазването на природата
Българите не вярват, че политиците и бизнесът полагат усилия за опазването на природата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

72% от българите смятат, че най-важният природен ресурс са водите и реките. Това сочат резултатите от проучване за нагласите към опазването на околната среда представени от Международната природозащитна организация WWF.

Другият важен природен ресурс за българите са горите, планините и Черноморието, и земеделските земи, показват още резултатите от проучването, проведено със съдействието на „Алфа рисърч", което се прави за четвърти път от 2006 г. насам.

Тазгодишното проучване включи качествено нови въпроси и теми. Над 50% от българите заявяват, че за тях природозащитата е важна, тъй като всеки човек има неотменно право на чиста околна среда. Най-големи очаквания и надежди за опазване на природата има към екологичните организации, сочат резултатите. Следват научните институти и местните власти. Анкетираните демонстрират най-малко доверие към бизнеса и политическите партии - съответно 13 и 10% вярват, че те полагат усилия за опазването на природата.

„Очевидно е, че българите са информирани за природозащитните приоритети в България и ясно идентифицират спешните нужди като замърсена и унищожена природа или некачествено управление на природните ресурси. Нашата работа занапред ще е да им помогнем да разберат кои са начините сами да задвижат механизмите - законодателни и институционални, които се прилагат, за да се спрат злоупотребите с природните ресурси", коментира Веселина Кавръкова, програмен ръководител на WWF България.

Изследването е проведено в края на 2013 г. и началото на 2014 г. чрез 1024 преки интервюта по домовете на интервюираните лица.