България има напредък в интеграцията на хората с увреждания
България има напредък в интеграцията на хората с увреждания / снимкa: Sofia Photo Agency

България има напредък в интеграцията на хората с увреждания след като парламентът окончателно прие промените в Закона за държавния служител. През март ще бъде проведен конкурс за попълването на квотата от 2% за хора с трайни увреждания, които да бъдат назначени на работа в държавната администрация. Това заяви в Стара Загора депутатът от НДСВ Деница Димитрова.

 

Назначаването на хора с трайни увреждания в държавната администрация става за пръв път в България, обясни депутатът от НДСВ: "За пръв път се въвежда квота за хора с увреждания в държавната администрация. Първоначално предстои един централизиран конкурс за хора с увреждания, който ще се състои в края на март във няколко областни центрове".

 

За тези работодатели, които не спазват квотата от 2% ще бъдат налагани санкции от 2000 до 5000 лв. Сумите от глобите ще бъдат събирани във фонд за повишаване на квалификацията на хората с увреждания.

 

Депутатът Деница Димитрова взе участие в Регионален семинар на НДСВ в Стара Загора на тема: "Политики за семейството". В него участие взеха и народните представители Антония Първанова и Христина Христова, както и заместник-министърът в Министерството на труда и социалната политика Ясен Янев.