България е лишила умствено увредени деца от образование
България е лишила умствено увредени деца от образование / cнимкa: Sofia Photo Agency

България е лишила от право на образование страдащи от умствени заболявания деца, заяви Съветът на Европа и поиска от българските власти да спазват Европейската харта за социални права, предаде АФП. През 2007 г. в Страсбург е подадена жалба от унгарския Център за защита на правата на умствено увредени лица, който заяви, че в България се прилагат дискриминационни практики, като се има предвид ниският процент посещаемост на училище на питомците на домове за умствено увредени деца.

"Процентът на тези деца, които имат достъп до образование е значително по-нисък, отколкото в другите категории деца", се посочва в публикувано в сайта на институцията изявление. Жалбата се основава конкретно върху доклада на българската Агенция за закрила на детето от 2005 г.

В този доклад се съобщава, че в 18 от посетените 27 дома за деца, само 71 деца посещават обикновени или специализирани начални училища. Това е 6,2% от общия брой на тези деца. За сравнение във всички други категории деца този процент е 94.

В 27 дома за умствено увредени деца в България са разпределени около 3000 деца. В някои домове, като например в София, нито едно дете не посещава учебно заведение.

В защитните си аргументи българското правителство признава, че голям брой от тези деца не посещават училище. То обаче заявява, че тази ситуация не важи единствено за умствено увредените деца и следователно твърденията за дискриминация са лишени от основание, посочва АФП.

Вследствие отправеното предупреждение от Съвета на Европа България трябва да вземе мерки да спазва Европейската харта за социални права. Преценено е, че тя е нарушила чл. 17 от този документ, твърди Европейският комитет за социални права към Съвета на Европа.