Тази седмица започна „Световно първенство по футбол за емигранти“, което се провежда за 11-ти път в Мадрид, Испания. Двадесет държави ще си оспорват трофея, между които е и България. Нашите момчета попаднаха в група с Бразилия, Боливия и Мароко, като вече изиграха един мач – загуба срещу Боливия, а на 30 юни ще играят с Бразилия. Кои са главните виновници България да е на световно първенство, макар и за емигранти. Нашият сънародник Любо Миланов се срещна с тях. Ето какво разказаха те:

„Идеята за национален отбор на емигранти е моя и на още един приятел - Станислав, който е в момента в България. Искахме да представим България и българското знаме да се развява на стадионите. За съжаление, бюджет за спортни дейности няма, каза спонсорът на отбора Сезгин Юмеров.

Според Тодор Димитров, организатор на всички дейности по създаването на отбора, за да има национален отбор трябва да се включат повече хора, спонсори, фирми, както е в другите държави. „За да стане нещо качествено трябва постоянство, средства, треньори. Изпратил съм официални писма на Министерството на спорта и на българското посолство. И накрая идва един човек - Сезгин, който плаща всичките разходи, за да се види, че има България“, с огорчение споделя той.

Помагат ли си българите в чужбина? (ВИДЕО)

На откриването на първенството нашите сънародници показаха, че носят родината ни в сърцата си, като изпълниха кръшните български хора.

Следващите срещи на отбора ще бъдат на 30 юни с Бразилия и на 7 юни с Мароко.

Автор Любо Миланов
 
Любо Миланов