/ ThinkStock/Getty Images
20 награди "Златен Фасулицър" ще получат участниците в конкурсите за танци и пеене на тазгодишния "Бобфест" в село Радуил. За гостите на фестивала ще бъдат приготвени 1000 порции радуилски фасул, който е сертифициран през 1900 г. от княз Фердинанд. Бобфестът е част от есенната програма на фестивала "Нестия". Празненството ще се проведе на 2 и 3 септември.

Киноа или боб? (ВИДЕО)
 
 За 15-та поредна година бобфестът в Радуил, самоковкса област, обещава на посетителите фолклорен празник с българска музика, танци и така традиционния за нашите ширини боб. Христо Станков - председател на фолклорен център "Нестия", обясни, че фестът е създаден, за да популяризира българската бобова култура и основното препитание в планинския район. Директорът на фестивала Мима Божилова обеща повече награди и много фолклорни състави.

Hай-вкусните ястия в българската кухня
 
"Правим този празник 15 години и се радваме, че все още издържаме на това напрежение. Не е лесно да накараш 70-80 състава от далечни и близки места в България да присъстват. Посещават ни много гости - от Сърбия, Македония, Гърция и Турция", посочи тя.

Трите най-популярни варива и ползите от тях
 
 Според Христо Станков интересът към българския фолклор се е възстановил, а доказателство е хорото, което се е вило до 3 часа през нощта на миналогодишния "Бобфест".