Трите най-популярни варива и ползите от тях
Трите най-популярни варива и ползите от тях / ThinkStock/Getty Images

Варивата са много популярна храна още от древността. Те са и много полезни за организма с всички здравословни качества, които съдържат. Най-популярните варива са боб, леща, грах, соя и други, съобщават от foodpanda.

Десет храни с магически сили

Темата за този вид продукти е много дискутирана - дали са полезни или по-скоро вредни заради стомашните газове, които предизвикват и сложната преработка.

Боб, грах, леща и нахут за здраве и стройна фигура

Вижте трите най-консумирани и полезни варива, присъстващи на нашата трапеза в наши дни:

Боб

Бобът има висока хранителна стойност. Съдържа витамини от групата В и С, белтъчини и малко мазнини. Най-често консумираме боба печен или сварен. Боб чорбата е традиционно българско ястие.

Леща

Лещата е много популярна храна не само в България, но и в Турция и Индия. Тя пристига в Европа от Азия, като факти за нея има още от преди 8000 години. Тя е отличен източник на минерали, цинк, калий, мед.

Нахут

Нахутът е една от най-ранно култивираните от човека култури. В Турция присъства на всяка маса под формата на различни ястия. В България го консумираме предимно под формата на леблебия и хумус.