Боб, грах, леща и нахут за здраве и стройна фигура
Боб, грах, леща и нахут за здраве и стройна фигура / ThinkStock/Getty Images

Консумацията на боб, грах, леща и нахут не само помага на хората да отслабнат, но и да запазят постигнатия ефект, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от канадско изследване.

Авторите му от болницата "Сейнт Майкъл" в Торонто са установили, че дори само 130 грама варива дневно са достатъчни, за да се постигне отслабващ ефект. Специалистите обясняват, че бобовите растения създават чувството за ситост и допринасят за намаляване на "лошия" холестерол.

Нова чудотворна диета обещава дълъг живот и добро здраве

За целите на настоящото проучване авторите му са анализирали данните от 21 клинични изпитания, в които са участвали 940 мъже и жени. Изследователите са установили, че участниците са успели да отслабнат, прибавяйки към всекидневното си меню порция от 130 грама варива, като същевременно не са полагали усилия да ограничат консумацията на други храни.

Десет храни с магически сили

Специалистите напомнят, че варивата имат нисък гликемичен индекс, усвояват се по-бавно и могат да се използват за ограничаване или заместване на животинските протеини, както и на "лоши" мазнини като трансмазнините. Ръководителят на изследователския екип д-р Ръсел де Соуса отбелязва, че 90 процента от интервенциите за отслабване се провалят и хората възвръщат теглото си, което вероятно се дължи на чувството за глад.

Подправката, която ще направи всички хора столетници

"Настоящото изследване подкрепя предишно наше проучване, което показа, че варивата увеличават с 31 процента усещането за ситост. Това на свой ред води до ограничаване на приеманата храна", казва д-р Де Соуса. Друго изследване е установило, че консумацията средно на една порция варива дневно понижава с пет процента "лошия" холестерол и съответно намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

Източник: БТА