Антарктическата ни мисия със спецкостюми на Южния полюс
Антарктическата ни мисия със спецкостюми на Южния полюс / снимки: Sofia Photo Agency, архив
Антарктическата ни мисия със спецкостюми на Южния полюс
34937
Антарктическата ни мисия със спецкостюми на Южния полюс
  • Антарктическата ни мисия със спецкостюми на Южния полюс

Специални костюми, които пазят тялото при попадане в ледена вода, ще получат участниците в българската антарктическа експедиция, която заминава за полярната ни база на Южния полюс, за да участва в международни проекти. Днес тръгват първите девет участници, които ще подготвят българското селище за пристигането на останалите осем учени, разказа професор Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт. Заради кризата през тази година експедицията ще разполага с 200 хиляди лева или двойно по-малко в сравнение с миналата година, а нашите учени ще участват основно в международен проект за борба с глобалното затопляне в полярните райони.

Първата група от експедицията ще лети днес до Бразилия, а оттам с кораби ще тръгне към остров Ливингстън, за да подготви базата за следващите три месеца, в които българските учени ще работят в нея. Заради намаленото финансиране може да се наложи ограничаване в разходите за храна, но ще се справим, обясни професор Пимпирев и добави:

"Аз си го обяснявам това ниско финансиране тази година с това, че има криза. Всички плачат, че няма пари. Ние все пак сме щастливи, че базата няма да бъде затворена, защото това щеше да бъде престъпление към България. Ние сме приети от световната общност да бъдем постоянен консултативен член на Антарктическия договор, т.е. ние управляваме този континент като държава".

Българите ще участват в проект, свързан с промените в климата в полярните райони, заедно с Испания, Португалия, САЩ, Чили и Аржентина. Единственият изцяло български проект ще бъде насочен към изследване на влиянието на ултравиолетовите лъчи върху кожата. Средствата се осигуряват от френски източници.