Пожарът, избухнал на ферибота „Юрофери Олимпия“ рано тази сутрин край гръцкия остров Корфу, все още не е потушен, съобщават гръцките медии.

Към момента 8 български граждани са в неизвестност след пожара, избухнал на ферибот в Йонийско море. За това е информирало Министерството на външните работи на Гърция българското посолство в Атина.

38 български граждани, които са били на ферибота, ще потеглят за България тази вечер с транспорт, осигурен от техния работодател. За останалите наши сънародници се полагат необходимите грижи.
 
Българското посолство в Атина и генералното ни консулство в Солун са в постоянен контакт с гръцките власти и оказват необходимото съдействие.
 
В Генералното консулство в Солун е осигурено денонощно дежурство, като сънародниците ни могат да се свържат на следните телефони: +30 2310829210 105, +30 2310 869 510.

В района на инцидента има кораб с пожарни автомобили на борда, които постоянно обливат горящия ферибот с вода, съобщава електронното издание на гръцкия в.“Прото тема“. Помощ оказват и три хеликоптера.

Пред телевизия ЕРТ ръководителят на спасителния екип Йоргос Гликофридис заявява, че плавателният съд е обхванат от пламъци и пушекът, който се издига от него е много гъст.

Към момента няма данни за пострадали български граждани, съобщиха от българското Външно министерство по обед. Българското посолство в Атина и генералното ни консулство в Солун са в постоянен контакт с гръцките власти и в готовност за оказване на съдействие при необходимост, се казва още в официалното съобщение.

Всички български шофьори, които са на горящия ферибот са добре, с всички е разговаряно по телефона. Това каза за БТА Илиян Филипов, собственик на транспортната фирма ПИМК, която има камиони на борда. 

Имаме 33 товарни камиона на борда на този кораб с 37 водачи, уточни Филипов и добави, че отделно има още 35 български камиона, които са направили резервация за този кораб през тяхна фирма. С всички е разговаряно, всички шофьори са добре, включително и на малките фирми, които пътуват оттам, категоричен бе Филипов.

По думите му в момента има само един български водач, който е на междинно ниво на кораба с турски шофьор, които са приклещени и не могат да излязат, защото гори огън и отгоре, и отдолу. Филипов добави, че за тях в момента се провежда спасителна акция на гръцките власти и най-вероятно ще се наложи да срежат кораба, за да направят пробив да ги изведат от там. Но те са адекватни, имаме телефонна връзка с тях, разговаряме, подчерта бизнесменът.

Илиян Филипов каза още, че в момента не се мисли за стоката и няма представа какво става с нея. За нея ще мислим след като спасим хората, добави той. 

ферибот Гърция
БГНЕС

По-рано през деня гръцки медии съобщиха, че двама българи са блокирани в гаража на ферибота. Според "Прото тема" те са в комуникация с властите, които се опитват да им дадат инструкции как да достигнат до палубата, откъдето да бъдат взети с хеликоптер. По-рано телевизия Скай предаде, че един от блокираните, без да уточнява националността му, водач на товарен автомобил, се е свързал с властите и е поискал помощ, като е съобщил, че вижда още един човек в зоната.

Отделна операция се провежда във водата за издирване на пътници, които са в неизвестност.

„Юрофери Олимпия“ е отплавал в 1:30 ч. през нощта от пристанището в Игуменица с дестинация Италия. Данните за пожар са подадени в 4:18 ч. Обявена е евакуация на пътниците, която е започнала в 5:14 г.

Евакуираните граждани са били транспортирани на остров Корфу

Сред тях е и Румен Методиев, който публикува в социалната мрежа кадри от спасителната акция.



За трима леко пострадали пътници съобщава пред гръцката държавна телевизия ЕРТ директорът на болницата в Корфу Леонидас Рубатис. Той каза, че един пациент е бил приет със затруднения в дишането, а още двама с леки наранявания, но състоянието и на тримата не буди тревога.  

Сред българите на борда има семейства с малки деца. 


Собственикът на ферибота твърди, че пожарът е възникнал в гараж на борда, като екипажът е реагирал своевременно и е започнал да го гаси, а капитанът е подал съобщение към италианските и гръцките власти и решил да евакуира плавателния съд

Екипажът на „Юрофери Олимпия“ е от гръцки и италиански граждани, а плавателният съд е превозвал 32 превозни средства. Фериботът е плавал под флага на Италия от 1995 г.  
БТА, БГНЕС, МВнР