Според пътници на борда на горящия ферибот част от шофьорите са разбрали, че нещо се случва, когато са започнали да се взривяват гуми и стоки в камионите от пожара. Това разказа за БТА Александър Стамболийски, президент в Съюза на българските транспортни работници, позовавайки се на свидетелски разкази, споделени с него.

Към момента информацията, с която той разполага, е от българските власти, от агенции, които работят с този ферибот и от негови колеги, които са били на борда в момента на инцидента. "Разговарях с румънски шофьор преди два часа, той буквално е скочил от палубата, за да може да се спаси и са го извадили от водата със спасителни лодки", каза още Александър Стамболийски

Българин е блокиран на ферибота, който се запали край Корфу (СНИМКИ/ВИДЕО) 

"Инцидентът се е случил през нощта и хората са спали, което е може би най-лошото", добави той. Самият Стамболийски е пътувал със същия ферибот часове, преди да се случи инцидентът.

Стамболийски ползва ферибота няколко пъти седмично по работа и познава добре кораба, разказа той за БТА. "Имало е много хора по леките коли и камионите там, все пак корабът предлага услугата къмпинг на борда с каравани и бусове, които са годни за живеене и поради тази причина е било доста стресираща ситуация", допълни Стамболийски. По думите му щетите ще са огромни, тъй като камионите на втория и третия етаж са напълно унищожени, заедно със стоките в тях.

На борда на запалилия се в Йонийско море ферибот е имало пътници от различни балкански страни, разказа за БТА Румен Методиев, който е пътувал във ферибота по време на инцидента. Методиев е международен шофьор и е изпълнявал курс. В момента се намират на остров Корфу. По думите му сред пътниците е имало български, румънски и турски граждани
БТА