34-годишен спечели петела в Столипиново
34-годишен спечели петела в Столипиново / netinfo

34-годишният Здравко Димитров спечели червения петел в пловдивския квартал Столипиново. В томбола по случая най-големия ромски празник Банго Василий освен петела, бяха раздадени като награди шпеков салам, пиле, бутилки гроздова ракия, мастика и бренди.

Спечелилият голямата награда зарадва присъстващите на празника роми, като заколи петела веднага пред офиса на фондация „Рома” в Столипиново. След това той натовари придобивката на автомобила си и я отнесе у дома, за да сложи птицата на празничната семейна трапеза.

Петелът е купен от Руския пазар. Оттам ще бъдат доставени и червеният петел и пуйката, които ще бъдат разиграни на томбола в понеделник вечерта на традиционното тържество по случай настъпването на ромската Нова година в местен ресторант. Очаква се на събитието да присъстват поне 150 роми.

Два часа оркестър „Рома” забавлява циганите в Столипиново с ромски кючеци и напеви. Въпреки мъглата и студа много роми излязоха, за да почетат празника.

Осем отбора се състезаваха в традиционния турнир по шахмат, организиран от фондация „Рома”. Наградата от 40 лева и скъп комплект за шах взе 54-годишният собственик на галантерия в квартала Шефкет Мехмедов. Той тренира почти ежедневно със свои приятели и с право може да се нарече шампион на квартала.

На 14 януари в ромите ще отпразнуват с коктейл настъпването на Новата година. Преди това ще бъде открита изложба на деца от програмата за десегрегация. Те ще покажат свои картини, представящи традиционни ромски обичаи.

Други новини от Пловдив