200 години от първия майсторски облог
200 години от първия майсторски облог / снимкa: БГНЕС

200 години от първия в България майсторски облог и 45 години от създаването на специализирания музей по резбарство тържествено се отбелязват в Трявна. В старото школо ще бъде открита научна конференция „ Трявна и тревненци в националната ни култура и история". Очаква се във форума да се включат повече от 40 участници, които ще представят свои доклади по темата.

Тази вечер в Даскаловата къща ще бъде представена драмата „Майстори". В автентична атмосфера самодейци от тревненска театрална група ще пресъздадат последната сцена от творбата, разказваща за облога на двамата майстори, състоял се преди 200 години на същото място. Преди това в двора на къщата ще бъде открит и първият салон по резбарство.

В него ще бъдат изложени различни по тематика произведения на творци от цялата страна. Идеята е салонът да се превърне в ежегодно средище на резбарското изкуство.

Утре в специализирания музей ще бъде представена изложбата „Съвременна дърворезба". В нея със свои творби участват проф. Кънчо Цанев и други съвременни дърворезбари. По-късно вечерта Даскаловата къща ще бъде отворена за нощни посещения.