2 лв. за зоопарка замисля СО, а чужд инвеститор да обнови градината
2 лв. за зоопарка замисля СО, а чужд инвеститор да обнови градината / Sofia Photo Agency

Цената на билета за възрастни за столичния зоопарк да се увеличи на 2 лева от октомври, а за деца над 7 години, ученици, студенти и пенсионери входът да стане 1 лев. Това предлага заместник-кмета Минко Герджиков. Сега първата група плаща 1 лев, а втората 50 ст.

Аргументът на заместник-кмета е, че са необходими повече средства за издръжка на зоологическата градина, а и консумативите ток, вода, парно отдавна са поскъпнали. За облагородяването и евентуално разширяване на зоопарка ще се търси публично-частно партньорство дори с чуждестранен инвеститор.

Защо трябва да се повиши цената на билетчето за животните?

Необходимо е да се поддържа на едно добро ниво изграденото и да се разширява. Трябва да се изградят още няколко съоръжения, важни за зоопарка. Трябва да се направи нова тоалетна, също така трябва да се изгради някакво съоръжение, където да могат децата и възрастните да имат къде да седнат да хапнат. Ние ако искаме да я превърнем в една по-сериозна атракция, трябва да търсим или български, или чуждестранен инвеститор.

Това двойно поскъпване на билета значи ли двойно повишаване на приходите?

По принцип не се получава никога така, защото има временен отлив. След около половин година се усещат резултатите от повишението.

Предвижда ли се актуализация на други местни данъци и такси от есента или през следващата година?

По-скоро ще разчитаме на повишаване на събираемостта, тъй като имаме наследени над 100 млн. лева данъци от предишните години. Най-вече от такса смет и от данък сгради, и то предимно от фирми.