/ личен архив
14-годишно момиче от Велико Търново води битка за живота си. Никол Георгиева страда от тумор в тазобедрената става – Сарком на Юинг. Шансът й за спасение е операция и лечение във Франция.

Първоначално бе предвидено Никол да се лекува в Турция, където необходимата сума бе 165 000 евро, а по-късно бе взето решението лечението да се случи в болница в Париж. Семейството на момичето започна мащабна дарителска кампания, в която се включиха хиляди хора от цялата страна. Набраната сума в дарителската сметка е около 400 000 лева.
 
Публикувахте от Да помогнем на Ники в 22 октомври 2017 г.
Офертата за лечение на Никол възлиза на около 390 000 евро -около 100 000 ще струва операцията, а останалите са за трансплантация на стволови клетки, лъчетерапия, болничен престой и всички видове изследвания. Сумата е приблизителна, защото ще бъде изяснена с точност в момента, в който момичето пристигне във Франция.

Семейството на момичето е кандидатствало пред Фонда за лечение на деца в чужбина. Документи подадохме през ноември, а отговор получихме през януари, сподели майката на Никол – Надя Костадинова. По нейни думи от Фонда ще финансират само операцията, като за целта ще бъдат използвани парите от дарителската й сметка. „Казаха, че ще организират пътуването и билетите. Можело и да не се наложи да ми търсят квартира, където да бъда настанена, защото детето веднага щяло да бъде хоспитализирано“, посочи майката.
 
Публикувахте от Да помогнем на Ники в 1 март 2018 г.
„Докато чакахме становището, изкарахме тук химиотерапията, но не се оплаквам, защото туморът е стопиран – той е локализиран и няма разсейки в други органи. Костта на бедрото обаче е разрушена и трябва да се подмени. Операцията обаче трябва да се осъществи възможно най-скоро“, добави Надя Костадинова.

„Възмути ме и това, че сама трябваше да подготвя всички документи, включително и това, че трябваше да преведа епикризите, които пратиха до Франция, защото Фондът не може да плаща за това“, каза още майката.
 
Публикувахте от Да помогнем на Ники в 22 октомври 2017 г.

Потърсихме за коментар и експерт от Фонда за лечение на деца в чужбина, откъдето обясниха, че принципът на работа е следният – ако детето има дарителска сметка, Фондът доплаща разликата от наличната до необходимата сума. Т. е., ако за лечението са нужни 160 000 лева, а в сметката има 60 000, то държавата ще осигури 100 000. Поради това парите за одобрените от Фонда операция ще бъдат взети от сметката на Никол.

„Почти на всяко заседание пращаме дете за трансплантация на костен мозък. Ако лекарите преценят, че състоянието на Никол го изисква и позволява това да се случи, процедурата й ще бъде платена. Но нека вървим стъпка по стъпка, да мине операцията. Аз лично ще се включва в дарителската й кампания“, каза Пенка Георгиева, която е в Обществения съвет на Фонда.

Притесненията на близките на детето са, че наличните средства няма да стигнат за цялото лечение, а времето е особено ценно, за да кандидатстват отново.

Всеки, който желае да помогне на Никол в битката, може да го направи на следната дарителска сметка:

Никол Йорданова Георгиева
IBAN: BG46 UNCR 7000 1523 0967 34
BIC(SWIFT) код на Уникредит Булбанк : UNCRBGSF.
PAY PAL: nadq_2009@abv.bg