/ БГНЕС
Десетки хиляди учeници влизат в класните стаи след ваканцията. Освен много първокласници днес е и първият учебен ден за Десислава Тонева. Но тя отдавнa не е в първи клас. Завършила е Българска филология в Шуменския университет, а днес официално започва кариерата си като учител на 6-класници.
 

Първият учебен ден в Шумен (СНИМКИ)


Винаги съм искала да съм учител. Вярвам, че хората, които са учители - трябва да са родени за това нещо, смята тя и дава пример със своите преподаватели, които освен всичко са били и приятели. 

Младото момиче признава, че учителката й по бълграски език я е вдъхновила да поеме по този път.  

Със своята личност, желание да ни помага и да ни учи на нови неща, тя е чудесен човек, споделя Десислава.

Ако имаш призвание, не е трудно да бъдеш учител

Младата учителка си спомня първия път, в който е влязла в класна стая като преподавател по време на студентската си практика.

Бяха 7-ми клас, когато влязох там, разбрах как те ме зареждат. Всеки ден е различен, всеки ден има ново преживяване, с което трябва да се справим. Тогава усетих, че това е моето нещо, казва тя. 

Бях изплашена и притеснена, но децата ми помагаха, усмихва се младото момиче. 

Въпреки това се притеснява от първия учебен звънец. Но съм и развълнувана да се запозная с учениците, признава тя.

Десислава Тонева
dariknews.bg



Учителката смята, че трябва да има баланс между поощрението и наказанието.

Въпреки че поколенито е вече много завладяно от смартфоните, Десислава мисли, че има място и за книгите. Всяко нещо може да им е интересно, стига да им го обясним по правилния начин, казва тя.  

Десислава казва, че освен да преподава материал учителят трябва и да изслушва своите ученици, да бъде техен приятел.

Трябва да им дадем път в живота, да ги подготвим за това, което предстои извън училище, тъй като там може да е много по-трудно, казва тя. 

Освен това като млад човек има възможност да е по-близо до децата. 

Случвало ми се е да си споделят с мен различни неща - както проблеми в класа, така и лични неща. Казвали са ми защо се чувстват разстроени по време на междучасията, разказва тя.

8 360 ученици прекрачват прага на училищата в община Шумен днес
dariknews.bg

Връзката между младите учители и децата забелязва и директорът на СУ "Панайот Волов" Ема Радушева, а почти 1/4 от колектива там са под 35 години - нещо, с което школото се гордее. 

Това, което се стремим, е да вземаме млади учители - такива, които имат желание да работят с деца. Децата обичат млади учители, казва Ема Радушева.

Според нея, наемането на млади преподаватели е оправдан риск. Това, което искаме да направим преди да напуснем професията, е да им дадем шанса да тръгнат по нашите стъпки, категорична е директорката.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари