/ ThinkStock/Getty Images
Общо 1134-има ученици в 32 професионални гимназии в 19 града в цялата страна се обучават по системата "учене чрез работа" в рамките на проекта ДОМИНО ("Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото"), съфинансиран от швейцарското правителство. Това съобщиха от проекта.
 
През учебната 2018/2019 година в дуалната система се включват и над 170 български и чуждестранни фирми, които залагат на бъдещите си кадри, като предоставят на учениците практика, наставници и работа със заплащане, както и работно място след завършването им. Министерството на образованието и науката също поема ангажименти, като предстои да изплаща стипендиите на учениците от дуалните паралелки, което досега се е осъществявало по проекта.

Първият звънец удари: С усмивки, цветя и надежда започна новата учебна година
 
През 2015 г. проектът започна в две гимназии в София и Казанлък със само две професии.
 
Сега професиите са 11 и са престижни и търсени от бизнеса - машинни техници за машини с цифрово-програмно управление и за заваряване, техник-технолог в производството на мляко и млечни продукти, електротехник, газов техник, готвач, техници по транспортна техника и електронна техника, техник-технолог в дървообработването, топлотехник и ресторантьор.

Държавата с нови мерки срещу тежките раници в клас (ВИДЕО)
 
Сега дуално образование по швейцарски модел има в цялата страна - в София, Плевен, Русе, Добрич, Бургас, Ямбол, Сливен, Казанлък, Стара Загора, Пловдив, Перник, Кюстендил, Севлиево, Златица, Варна, Сандански, Троян, Радомир и в Панагюрище.
 
Макар изпълняван с швейцарско финансиране, фирмите в проекта са основно български - над 80 процента. Включват се и големи предприятия, но предимно са средните и малките фирми от машиностроенето /24 процента/, електротехниката и енергетиката /15 процента/, промишлената електроника /15 процента/, транспортната техника /13 процента/, мебелното производство /16 процента/, хранителните технологии и туризма /17 на сто/, и от минната промишленост /2 на сто/.

Предвиждат куп промени в училище
 
Близо 90 процента от 93-ата ученици от първите два випуска на ДОМИНО, които са завършили образованието си, вече работят на пълен трудов договор във фирмите, в които са трупали опит.
 
От въвеждането й досега по дуалната система в България се обучават близо 2900 ученици в 110 паралелки.
БТА