Звездна плеяда приветства Обама във Вашингтон
Звездна плеяда приветства Обама във Вашингтон / снимка: БГНЕС /

Стотици хиляди американци и много звезди посрещнаха новоизбрания президент на САЩ Барак Обама с „добре дошъл“ на концерт в зимния Вашингтон, съобщи АФП.

Избирането на Обама е осъществяването на „ирландската мечта, европейската мечата, африканската мечта, израелската мечта и палестинската мечта“, заяви рок-звездата от ирландски произход Боно, подкрепян от своята група U2, който изпълни песента си "Pride", посветена на убития борец за човешки права Мартин Лутър-Кинг, младши. „Във вторник, тази мечта ще се сбъдне“, заяви Боно. Обама встъпва в длъжност във вторник.

На концерта бяха музикалната легенда Стиви Уондър, чиято песен "Higher Ground" вдигна публиката на крака, R&B звездата Usher, Шакира, Bruce Springsteen, титанът на кънтри-музиката Garth Brooks. Към тях се присъединиха Beyonce, Jon Bon Jovi, Will I Am и много други.

Актьорите Дензъл Уошингтън, Куин Латифа и Том Ханкс, заедно с голф-звездата Тайгър Уудс, четоха пасажи от речите на предишни президенти или разказаха исторически случаи за миналите и настоящи борби на страната.

Събитието беше под крилото на внушителна операция по сигурността, като на ключови места бяха разположени агенти на тайните служби, в небето летяха хеликоптери.

В речта си към множеството Обама призова за нов дух на национална саможертва, за да се преодолеят войната и икономическата криза. „Само няколко поколения в нашата история е трябвало да се изправят пред толкова сериозни предизвикателства“, заяви той. „Нацията е във война. Икономиката ни е в криза.“ Обама подчерта, че справянето с тези предизвикателства може да отнеме години, но призова американците никога да не забравят, че „истинският характер на нашата нация се разкрива не във времената на охолство и комфорт, а от това, което правим в трудни моменти“.

От сряда, Обама ще бъде новият държавен глава на САЩ и ще му се наложи да започне да се справя с наболели проблеми още след встъпването си в длъжност, допълва БГНЕС.