/ iStock/Getty Images
Настроението на човек, неговата работоспособност, възможност за концентрация и бързи реакции е в пряка връзка с храненето. Понякога само с малки корекции в храненето можем да направим така, че лошото настроение да остане само далечен спомен. Ето някои храни, които ще ни помогнат да сме по-щастливи:

Яжте шоколад

Яденето на тъмен шоколад ни кара да се чувстваме наистина щастливи. Това е така, защото тялото впряга ползите от какаото - суровата съставка, която дава вкус и цвят на шоколада. Какаото съдържа фенилетиламин, което води до освобождаване на ендорфини.

Избирайте истински черен шоколад със съдържание над 70% какао и избягвайте консумацията на млечен шоколад, тъй като в него има добавена захар и мазнини.

Не подценявайте ядките

Ядките и семената са с високо съдържание на растителни протеини, здравословни мазнини и фибри.

Лешници, бадеми, тиквени семки, орехи, кашу, чиа са само малка част от голямото богатство, което е източник на настроение, но и на омега-3 мастни киселини.

бадеми
iStock/Getty Images

Подправки за подобряване на настроението

Проучванията сочат, че някои подправки, като куркума и шафран например, имат близки ефекти с някои медикаменти срещу депресия.

куркума
iStock/Getty Images

Банани

Бананите съдържат триптофан - вид белтък, който организмът превръща в серотонин. Достатъчното количество от хормона поддържа доброто настроение. Известно е, че хората с ниски стойности на серотонин в кръвта са предразположени към депресия.

банани
iStock/Getty Images