Защо посягаме към сладкото и мазното?
Защо посягаме към сладкото и мазното? / Thinkstock/Getty Images

Американски учени разкриха, че когато налитаме на сладко или на мазно, поривите на апетита ни всъщност се командват от нашата чревна фауна, пише в. "Дейли мейл".

На практика ние не управляваме самостоятелно желанието си за хранене с даден вид продукти. Общо взето хората консумират това, за което гладува тeхният микробиом. Микробиомът е сбор от милиардите бактерии, виреещи в нашия чревен тракт. Различните групи от тях се нуждаят от различен вид храна, установиха учени от калифорнийския университет в Сан Франциско. Авторът на проучването д-р Карло Мали твърди, че микрофлората ни действа доста манипулативно върху нашия апетит.

"В микробиома са застъпени различни интереси, твърди специалистът. Ако започнем диета и намалим сладкото, полезните бактерии в организма ни ще "протестират" и ние започваме да изпитваме непреодолима нужда от захари". Сигналите от храносмилателния тракт се предават на мозъка и на хормоналната ни система чрез блуждаещия нерв /Nervus vagus/ който е свързан със 100 милиона нервни клетки от храносмилателния тракт до основата на мозъка.

По този начин се манипулират и нашите вкусови рецептори. Произвеждаме токсини, за да могат някои храни да ни се сторят безвкусни. Или получаваме стимули за награда, когато похапваме от любимите на микрофлората храни. По този начин може да се обясни защо налитаме на сладкото.

Британски специалисти от "Кингс колидж" установиха в друго проучване, че профилът на нашите стомашни бактерии е също толкова индивидуален, колкото и нашите гени. Това откритие ще позволи да бъдат предписвани индивидуализирани терапии за промяна на микрофлората при пациентите, които не могат да отслабват.

Източник: БТА