Обикновено свързваме Великден със семейни събирания, яйца, козунаци...и трупане на килограми.
Диетичното хранене по Великден може и да звучи като оксиморон, но е напълно възможно. Ето няколко съвета, с които по време на празниците е възможно не само да запазите теглото си, но и да свалите солидно количество от него!
Какви рискове крие Великденската трапеза
Важното в храненето по Великден е да разделите яйцата от козунаците. Те в никакъв случай не трябва да се приемат комбинирани. В яйцата се съдържат значително количество белтъчини, а козунаците - въглехидрати. Когато ги похапвате, е добре да ги приемате през поне два часа. Така стомахът ще ги преработи по-лесно.
Тайната на успеха на отслабването е в това да не претоварите организма, тъй като по време на празниците обикновено се сервират висококалорични ястия. Ако успеете да се контролирате, в края на празниците ще се чувствате леки и елегантни.
По Великден козунакът често се сервира с мляко. Тази комбинация също не се препоръчва, защото отново се смесват въглехидрати и белтъчини. Много по-добре е да комбинирате козунака с чай, вода или плодов сок.
Неделима част от празника е празничният обяд. За да залъжете стомаха, започнете с голяма порция салата. Така ще се заситите и за основното ястие ще остане малко място. За да не се претоварвате, комбинирайте месото с пресни или задушени зеленчуци. Така, освен че ще се заситите, ще осигурите на храносмилателната система достатъчно фибри, за да работи тя по-активно.
След обилния обяд неминуемо идва и вечерята. Тя трябва да е вкусна, но и лека. За да спазите традицията, може да заложите на варени яйца със зеленчуци. Една добра идея е да задушете в малко вода моркови, зелен боб и грах. Подправете със соев сос, чесън и черен пипер. В полученото добавете две сварени яйца и залейте със сос от кисело мляко, горчица, бульон и магданоз – обилно, вкусно и в същото време нискокалорично.
След празниците е добре да разтоварите поне един ден. В него похапвайте само плодове и зеленчуци и пийте много течности под формата на минерална вода, прясно изцедени сокове и зелен чай. Разходките сред природата също са особено полезни – както на самия празник, така и в дните след него, напомнят от Gotvach.bg.
А докато боядисвате яйцата за Великден, може да похапвате без притеснения диетични закуски и бисквити, както и сурови бонбони - те работят за вашата тънка талия и добро настроение, което също е особено важно за добрата форма на тялото.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Диетичното хранене по Великден може и да звучи като оксиморон, но е напълно възможно. Ето няколко съвета, с които по време на празниците е възможно не само да запазите теглото си, но и да свалите солидно количество от него!
Какви рискове крие Великденската трапеза
Важното в храненето по Великден е да разделите яйцата от козунаците. Те в никакъв случай не трябва да се приемат комбинирани. В яйцата се съдържат значително количество белтъчини, а козунаците - въглехидрати. Когато ги похапвате, е добре да ги приемате през поне два часа. Така стомахът ще ги преработи по-лесно.
Тайната на успеха на отслабването е в това да не претоварите организма, тъй като по време на празниците обикновено се сервират висококалорични ястия. Ако успеете да се контролирате, в края на празниците ще се чувствате леки и елегантни.
По Великден козунакът често се сервира с мляко. Тази комбинация също не се препоръчва, защото отново се смесват въглехидрати и белтъчини. Много по-добре е да комбинирате козунака с чай, вода или плодов сок.
Неделима част от празника е празничният обяд. За да залъжете стомаха, започнете с голяма порция салата. Така ще се заситите и за основното ястие ще остане малко място. За да не се претоварвате, комбинирайте месото с пресни или задушени зеленчуци. Така, освен че ще се заситите, ще осигурите на храносмилателната система достатъчно фибри, за да работи тя по-активно.
След обилния обяд неминуемо идва и вечерята. Тя трябва да е вкусна, но и лека. За да спазите традицията, може да заложите на варени яйца със зеленчуци. Една добра идея е да задушете в малко вода моркови, зелен боб и грах. Подправете със соев сос, чесън и черен пипер. В полученото добавете две сварени яйца и залейте със сос от кисело мляко, горчица, бульон и магданоз – обилно, вкусно и в същото време нискокалорично.
След празниците е добре да разтоварите поне един ден. В него похапвайте само плодове и зеленчуци и пийте много течности под формата на минерална вода, прясно изцедени сокове и зелен чай. Разходките сред природата също са особено полезни – както на самия празник, така и в дните след него, напомнят от Gotvach.bg.
А докато боядисвате яйцата за Великден, може да похапвате без притеснения диетични закуски и бисквити, както и сурови бонбони - те работят за вашата тънка талия и добро настроение, което също е особено важно за добрата форма на тялото.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня