/ iStock/Getty Images
Спасители с лодки и дронове са работили три дни в тучен участък от тропическите гори на Амазония в Боливия, за да открият двойка попаднали в капан застрашени Амазонски речни делфини (розови делфини), предаде Ройтерс.

Двата делфина са открити да изнемогват в застояли езерни води, откъснати от река Рио Гранде в боливийската част на Амазония, след като са навлезли навътре в сушата и водата по основния им път е спаднала, обяснява биоложката Клаудия Венегас от спасителния екип. 

Венегас обяснява, че много розови делфини губят достъп до реката заради репродуктивните си инстинкти.

"Когато отиват да раждат, бъдещите майки търсят по-тихи места. Поради тази причина те напускат реката в търсене на по-спокойни застояли води", казва биоложката, и допълва, че други женски често се присъединяват към тях, за да помагат в отглеждането на малките и да ги учат да ловят риба.

Розови делфини
iStock

През последното десетилетие близо 60 хванати в капан розови делфини, чието научно наименование е Inia boliviensis, са били спасени, разказва Венегас.

Розовият цвят на делфините се дължи на кръвоносните съдове в близост до кожата им, въпреки че някои екземпляри са сини или дори бели. 

Учените са документирали само няколко вида сладководни делфини, сред които Амазонските речни делфини са най-големите. Представителите на вида достигат на дължина до 2,7 метра и на тегло - до 136 килограма.

Смятани за полубожествени същества от някои местни жители, розовите делфини използват ехолокация, за да се ориентират в често мътните водни пътища.
Популациите им обаче са намалели рязко в резултат на обезлесяването, смятат изследователите.

Шарън Дийм, друг участник в спасителната акция, отбелязва, че усилията за опазване на вида сочат към по-големи екологични цели: "Хубавото на този проект е, че усилията за изучаване и опазване на "това вълшебно създание" може да повиши екологичната устойчивост за всички видове, включително и за хората".  
БТА