Все повече пластични операции се правят по света
Все повече пластични операции се правят по света / снимка: morguefile.com

Естетичната хирургия на брадичката и челюстта е в разцвет в САЩ с остаряването на поколението от бейби бума и използването на видеокомуникациите. Все пак този вид промяна остава далече зад пластичната намеса при женските гърди и липосукцията.

Според статистиката от 2011 г. на Американската асоциация по естетична хирургия, публикувана днес, този тип интервенции нараства със 71% за година, независимо от пол и възраст на пациентите. Това е по-голямо нарастване, отколкото при гръдните импланти, инжектирането на Ботокс и комбинираната липосукция.

„Брадичката и линията на челюстите са сред първите засегнати от възрастта. Да поправиш брадичката се възприема като средство да изглеждаш отново млад, както е с лифтинга”, потвърждава президентът на асоциацията Малкълм Рот. „Хората свързват квадратната брадичка с авторитета, самоувереността и наличието на способности", добавя хирургът Дарик Антел от Ню Йорк, който е изследвал как искат да изглеждат шефове на предприятия.

В статистиката се уточнява, че от 13,8 милиона интервенции през 2011 г. в САЩ 1,6 милиона са поставяне на гръдни импланти, операция на носа и липосукция. Това е челната тройка на пластичната хирургия, допълва БГНЕС.

Различни интервенции върху гърдите са една четвърт от всички операции. Хирургическа корекция на брадичката са направили 20 000 души. Инжектиранията на Ботокс са били 5,6 милиона през 2011 - нарастване с 5% спрямо предходната година.

Според цифрите от 2010-а, публикувани от Международната асоциация по пластично-възстановителна и естетична хирургия, почти всяка пета пластична намеса се прави в САЩ (17,1%), следва Бразилия (16,8%). Едва петото място е за европейска страна - това е Италия. Франция е на девета позиция.