/ iStock/Getty Images
Учени от университета в Източна Англия смятат, че ваксинирането на домашни животни "може да е необходимо" в бъдеще. Експерти, заедно с изследователи от Университета в Минесота заявиха, че животни като котки и кучета, норка и други опитомени видове могат да се заразят с коронавирус, а ваксината ще помогне да се спре разпространението му.

"Има смисъл да се разработват ваксини за домашни любимци, точно като предпазна мярка за намаляване на този риск", каза Кок ван Остерхаут, професор по еволюционна генетика в UEA. „Трябва да сме подготвени за всякакви събития, когато става въпрос за Ковид. Мисля, че най-добрият начин да се направи това наистина е да се обмисли разработването на ваксини и за животни.

Руснаците вече са започнали да разработват ваксина за домашни любимци, за която има много малко информация, твърди професорът.

Понастоящем няма известни случаи на предаване на вируса от животни на хора.

Учените призовават правителствата за строги мерки, маски и социално дистанциране, като "единствения начин да се намали еволюцията и разпространението на новите варианти на Covid-19".

Източник: Превод и редакция: DarikNews.bg