Френски сладкари направиха най-голямата торта "Опера" в света, съобщи в. "Паризиен".

Тортата "Опера" е известен френски сладкиш с кафе и шоколадов крем. За направата на тортата са били необходими 100 кг суровини, от които 1000 яйца и 36 кг шоколад. Над нея са работили три дни десетки сладкари. Тортата е дълга 30,73 м. Тя беше поставена на маса на стълбите на Парижката опера "Гарние" вчера.

Тъй като във Франция все още са забранени различни фестивали и изложби поради ограничения на коронавируса, любителите на сладкото е трябвало да се запишат предварително за дегустация. Раздадени са общо 3000 парчета на присъстващите, а останалите са дадени на студентски организации. "Вече направихме огромен Тирамису от 600 парчета и ни остана прилично количество кафе. Чудихме се какво да направим и решихме това да е торта "Опера", каза френският блогър Виктор Абши.



Представители на Книгата на рекордите на Гинес са били поканени на презентацията, но досега не са направили изявление. Организаторите не се съмняват, че тяхната "Опера" е най-голямата торта в света. Тортата "Опера" се състои от три бадемови блата, напоени със сироп с кафе, между които се редува пълнеж от маслен крем с кафе и ганаш. Тя се покрива с шоколадова глазура и украса от златни листа.
БТА