Упражнение предсказва колко ни предстои да живеем (ВИДЕО)
Упражнение предсказва колко ни предстои да живеем (ВИДЕО) / screenshot/YouTube

Просто упражнение със сядане на пода и ставане без да се подпираме предсказва колко дълго ще живеем, пише в. "Дейли мейл".

Тестът е разработен от бразилските лекари Клаудио Араухо и Гама Фильо от университета в Рио де Жанейро. Ако упражнението бъде изпълнено без проблем се получават 10 точки. Всяко подпиране с ръка или крак за стабилност отнема по една точка. Половин точка се приспада за всяко залитане при сядане на пода и изправяне от него, без да си помагаме с ръцете.При проведените експерименти се оказало, че хората, които наберат по-малко от 8 точки, са с два пъти по-голям шанс да починат в следващите шест години. Бразилските лекари твърдят, че мускулно-скелетното упражнение е много точно при предсказването на предстояща смърт при 51-80 годишните. Тестът установява гъвкавостта и физическата сила на пациента. Хората, които наберат 3 или по-малко точки, са с 5 пъти по-голям шанс да се споминат в следващите 6 години.

Араухо и Фильо първоначално разработили системата си, за да установят по най-бързия начин гъвкавостта на атлетите. Но след това те я използвали и при неспортуващите хора, за да им внушат, че трябва да се поддържат във форма, за да избегнат риска от преждевременна смърт.

Източник: БТА