Регионът на Пилос на гръцкия полуостров Пелопонес, където е открита находката
Регионът на Пилос на гръцкия полуостров Пелопонес, където е открита находката / ThinkStock/Getty Images
Историята на изкуството беше "пренаписана", след като археолози откриха печат на 3500 години в гробницата на микенски воин в древния град Пилос на гръцкия полуостров Пелопонес, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от ТАСС.

Ново откритие може да потвърди една от най-мрачните гръцки легенди

Находката е 3,6-сантиметров ахат, гравиран с човешки тела с удивителни анатомични детайли, които специалистите смятаха, че са много над възможностите на майсторите от бронзовата епоха.

Нови открития в потънал през 1 век пр. Хр. кораб в Гърция
Три световни загадки, които още не са решени (ВИДЕО)

Полускъпоценният камък
бил използван за печат. Изобразената върху него сцена пресъздава момент от битка в древността. Според специалистите е възможно това да е сражение във война между троянци и микенци. Голият до кръста воин забива копие във врата на нападателя, докато тялото на втори вражески боец лежи в краката му.

Древен компютър може би е предсказвал бъдещето

Печатът "Ахатът с битката от Пилос" е обявен за едно от най-забележителните произведения на праисторическото гръцко изкуство.

Тайната, която крие Средиземно море


"Удивително е, че човешките тела са изобразени на толкова високо ниво на детайлност с мускулатура, която досега не беше забелязвана преди класическия период на гръцкото изкуство, 1000 години по-късно", каза археологът проф. Джак Дейвис от университета в Синсинати, САЩ.
 
Учени с любопитно откритие: Викинг воин се оказа жена

В гробницата на знатния воин, загинал на 30-35 години, археолозите откриха над 3 хиляди артефакта, сред които много ювелирни изделия от злато, сребро, бронз със скъпоценни камъни, богато украсени купи и кани, както и оръжия - меч, копие и няколко ками.

Уникално: Откриха останки от "погребална градина" от епохата на фараоните

Гробницата на "Воина грифон" беше открита през 2015 г. Тя се намира под каменна плоча, тежаща един тон. Тогава бяха намерени много произведения на изкуството, но печатът беше покрит с дебел слой варовик и едва сега, след като го почистиха напълно, експертите откриха шедьовъра.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА