Тайната, която крие Средиземно море
Тайната, която крие Средиземно море / ThinkStock/Getty Images

Д-р Рой Гранот от университета Бен Гурион установи, че в източната част на Средиземно море е част от най-старата океанска кора, която е на 340 милиона години, съобщиха PhysOrg и сп. Сайънс.

Този участък е между Кипър, Крит и Египет. От 2012 г. до 2014 г. учените са събирали данни с магнитометър, теглен от изследователски кораб, като са са се движели по паралелни линии.

Така са изминали общо 7000 км.

Ново откритие може да потвърди една от най-мрачните гръцки легенди

Сравнявайки информацията с тази от предишна експедиция от 1998 г., д-р Гранот установи, че в т. нар. Басейн на Херодот скалите се характеризират от магнитни ивици, типични за океанската кора, образувана на средноокеанския хребет. При охлаждането на магмата там, магнетизирането на минералите в новообразуваните скали се насочва по посоката на земното магнитно поле. Съпоставяйки тези магнитни ивици с известните шарки на Африканската плоча от дългата й миграция на североизток, учените установиха, че Басейнът на Херодот може да е на 340 милиона години.

Археолози разбиха мит за индианците

Обикновено океанската кора се рециклира в земната мантия сравнително бързо в субдукционните зони поради високата й плътност. Затова по-голямата част от океанската кора е на по-малко от 200 милиона години.

Съществуването на крал Артур може и да е въпросителна, но май откриха Камелот

Басейнът Херодот вероятно е бил част от древния океан Тетида от времето на суперконтинента Пангея.

Източник: БТА