динозаври
динозаври / ThinkStock/Getty Images
Филм на Би Би Си твърди, че динозаврите са измрели по чиста случайност и ако астероидът, паднал преди 66 милиона години, беше го сторил 30 секунди по-рано, гигантските животни са щели да оживеят. Ако небесното тяло се беше ударило по друг начин в Земята, много видове динозаври биха оцелели, а човекът нямаше да стане доминиращият вид на планетата. Всичко това нагледно е показано в новия документален филм на Би Би Си.

Учени поставят под въпрос познания за динозаврите

Гигантският астероид паднал в района на Юкатан, е оставил кратер с дължина 200 километра. Специалистите, които са го изучавали, са открили в него следи от сяра. Остатъците от астероида са разтопили почвата, от което небето в продължение на десетки години е било покрито с пепел. Това е довело до гибелта на почти всички живи същества на планетата. Тези динозаври, които не са били задушени от отровните пари, са загинали от глад, тъй като цялата им храна е била унищожена.

Разкриха загадката около окраската на телата на динозаврите

Учените изчислили, че ако астероидът, движещ се с 60 хиляди километра в час, е паднал няколко секунди по-рано или по-късно, неговата траектория би била друга. Тогава той би попаднал в дълбоките води на Тихия или Атлантическия океан.

Нови открития за еволюцията на динозаврите

При попадане на небесното тяло в океана, част от водата просто би се изпарила. Докато ударът в сушата е задълбочил последствията от стълкновението. В резултат на космическия сблъсък взривът е разрушил три четвърти от всичко живо на Земята. Но именно благодарение на тази историческа случайност днес процъфтяват познатите ни животни и човекът. При падането на астероида в океана мнозинството от динозаврите биха оцелели и човекът нямаше да стане доминиращият вид на Земята.
 
БТА