Динозаврите са гукали?
Динозаврите са гукали? / ThinkStock/Getty Images

Ново изследване навежда на мисълта, че издаваните от динозаврите звуци вероятно са били сходни с онези, които днешните птици издават, без да отворят човките си, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Динозаврите може би са гукали, а не са надавали ужасяващи ревове, както са представени във филми.

Нов вид динозаври, напомнящи Тиранозавър рекс, бе открит в Аржентина

Учените решили да вземат под внимание често пренебрегван метод за издаване на звуци при птиците. Изследването може да хвърли светлина върху естеството на комуникациите при динозаврите, тъй като птиците са техни наследници.

"Разпространението на метода, свързан с издаване на звуци, без да се отвори човката, сред днешните птици може да ни покаже какви са били издаваните от динозаврите звуци", заяви експертът по геонауки Чад Елайъсън от Тексаския университет в Остин.

Вижте най-ужасяващите праисторически морски създания

Птиците са известни най-вече като певци. Много видове птици обаче издават по-меки ниски звуци през шиите си, без да отварят човките си. В градовете това издаване на звуци е характерно за гълъбите, които са кацнали по покривите на сгради.

Редица други видове птици прибягват до сходно издаване на звуци, за да привлекат партньор в любовта или да предупредят, че неканен гост е навлязъл в територията им. За да се издуе гръдният кош и да се получат въпросните звуци, е нужен значителен натиск, а това означава, че методът е използван почти изключително от едри видове птици. Но от еволюционна гледна точка този метод е по-скоро достъпен. "Поведението, свързано с издаване на звуци през шията, е еволюирало няколко пъти", отбеляза Тобайъс Рийди от Среднозападния университет в Илинойс.

Защо са изчезнали динозаврите?

Резултатите от изследването са публикувани в Evolution, уточнява БТА.

Като стана дума за звуци, издавани от динозаври, помните ли предположението на Рос от "Приятели"?